FOREBYG INDBRUD

25 GODE RÅD FRA G4S

Selvom det bliver lysere udenfor, er der stadig risiko for indbrud. Heldigvis kan du selv gøre rigtig meget for at forebygge indbrud ved at følge disse gode råd (klik på et råd for at få det uddybet).

Få det til at se ud, som om der er nogen hjemme

Brug tænd-sluk ure, eller SMARTswitch hvis du har en SMARTalarm, til at tænde og slukke lys i huset - det får dit hjem til at se beboet ud. Indstil tænd/sluk funktionen således, at der sker forandringer fra dag til dag, eller time for time. Sørg for at der både er lys i værelser, som vender ud mod gaden og ud mod bagsiden af huset.

Et fuldstændigt ryddet hjem signalerer, at beboerne ikke er hjemme. Efterlad derfor lidt “hverdagsrod” såvel indendørs og udendørs. Lad fx en kaffekop og tallerken stå på køkkenbordet og efterlad børneværelser almindeligt rodet. Udendørs kan du efterlade ting, fx bolde, løbehjul, trillebør, vandslange og tøj på tørresnoren - efterlad kun ting, som ikke kan benyttes som “indbrudsværktøj”.

Undlad at trække alle gardinerne for, da et hjem med nedrullede gardiner døgnet rundt virker efterladt. Du kan med fordel lade gardinerne være trukket fra i de rum, hvor du har efterladt noget “hverdagsrod”, fx i køkkenet og på børneværelserne.

Lyd i huset er et godt supplement til lys og er med til at gøre indbrudstyven usikker på, om der er nogen hjemme eller ej - særligt i dagtimerne, hvor lys i huset ikke har samme effekt som i aften/nattetimerne. Brug fx tænd/sluk ur eller SMARTswitch sammen med en simpel radio - og husk at skrue godt op for lyden.

Slå ringeklokken fra / pil batterierne ud af den, inden du tager på ferie - det fjerner en af indbrudstyvens muligheder for at sikre sig, at ingen er hjemme - og gør derfor indbrudstyven utryg.

Spørg dine naboer om hjælp

En postkasse fyldt til randen er et godt tegn for indbrudstyven på, at her er der tale om et hjem, hvor beboerne er bortrejst. Lav derfor en aftale med en nabo om at få tømt postkassen.

Et hurtigt kig ned i en helt tom skraldespand er et godt tegn for en indbrudstyv. Derfor tjekker indbrudstyve gerne skraldespanden for at se, om beboerne er taget på ferie.

En bil i indkørslen eller carporten signalerer, at der er nogen hjemme, og kan afholde en indbrudstyv fra at undersøge hjemmet nærmere.

En lang uberørt græsplæne og visne blomster er tegn på, at der ikke er nogen hjemme. Få nogen til at slå græsset og vande blomsterne i ferien.

Markeringer benyttes af indbrudstyve til at finde ud a,f om beboerne er bortrejst eller til at fortælle andre indbrudstyve / medhjælpere om, at huset er et potentielt godt mål for indbrud. Markeringer, som kan vise om beboerne er på ferie, kan være en lille vandflaske, som stilles et “irriterende” sted, en dørmåtte som er rejst op, en lille pind som stilles op ad hoveddøren etc. Er vandflasken ikke fjernet, dørmåtten ikke lagt ned, pinden ikke væltet osv., kan det indikere, at beboerne er bortrejst. Derudover kan markeringer være i form af kridtstreger på fliserne, på postkassen eller på husnummeret. Få straks fjernet sådanne markeringer, og hold ekstra øje med boligen i tiden derefter.

Informér naboer om, at du tager på ferie, også dem du ikke har aftalt forskellige gøremål med. Jo flere af dine nærmeste naboer, som ved besked, jo flere er der til at holde øje og reagere på mistænkelig adfærd. Til sidst men ikke mindst, og det kan lyde banalt - sørg for at få udvekslet mobilnumre med dine nærmeste naboer, så de kan kontakte dig hvis nødvendigt.

Lad være med at fortælle online, at du er på ferie

Indbrudstyve er også på Facebook og andre sociale medier. Ferie-opdateringer på sociale medier er som et tag-selv-bord af nyttig information for indbrudstyve. Undlad derfor sådanne opdateringer, så længe du er bortrejst. Vent til du er hjemme igen med at fortælle om den netop overståede ferie - skrevet i datid, så indbrudstyve ved, at du ikke længere er på ferie.

Mange mennesker gør per automatik det, at de sætter autosvar på deres e-mail, når de tager på ferie - af hensyn til deres kollegaer og/eller samarbejdspartnere. Sørg så vidt muligt for at undlade information om, hvorvidt du er bortrejst. Brug i stedet formuleringer som “jeg er ikke på kontoret”. Hvis funktionen er tilgængelig i e-mailsystemet, så vælg at autosvar kun skal sendes internt i virksomheden eller til dine kontaktpersoner.

Ligesom det at ringe på døren, er en anden klassiker, at ringe til fastnettelefonen for at undersøge, om der er nogen hjemme. Viderestil derfor fastnettelefonen til din mobil. Undlad desuden at indtale feriebeskeder på såvel fastnet-telefonsvarer og/eller mobilsvarer.

Mærk, gem og dokumentér dine værdier

Inden du tager på ferie, er det en god idé at gå en runde såvel indendørs som udendørs, og sikre dig at værdier samt let omsættelige genstande ikke er synlige udefra.

En ny metode til at nemt og hurtigt at mærke dine værdigenstande er DNA-væske. Den usynlige DNA-væske duppes på dine værdifulde ting. Hver DNA-væske indeholder en unik DNA-kode, som er knyttet til dig. Du kan læse mere om, samt købe, DNA-væske på g4sshoppen.dk

Det kan være en god idé at anskaffe et værdiskab til mindre uerstattelige genstande, som er nemme for tyven at tage med sig. Det kan være vigtige dokumenter, kontanter, arvestykker, ure, smykker osv.

Skulle uheldet være ude, er det en god idé at have fotos, kvitteringer og samt serienumre gemt på dine værdigenstande. Så har du dokumentation til en eventuel forsikringssag, og det øger det chancen for, at du kan få dine ting tilbage, skulle de blive fundet igen.

Gør det besværligt for tyven og øg risikoen for at blive opdaget

Indbrudstyve leder efter en let og hurtig adgang til dit hjem, og gerne et sted, hvor de kan arbejde ubemærket. Typisk skaffer indbrudstyve sig adgang til dit hjem ved at bryde, åbne eller bore en vinduesramme ud, fjerne en hel rude, eller bryde en svag dør op. Derfor er vinduer/kældervinduer, havedøre og kælderdøre ofte særligt udsatte. Det er en god idé at få sikret vinduer og døre med gode låse eller sikkerhedsbeslag. Indbrudstyve vil også sikre sig en nem og hurtig flugtvej, derfor bør du også sørge for, at vinduer og døre ikke nemt kan åbnes indefra uden kode/nøgle.

Haveredskaber og værktøj kan indbrudstyve bruge til at bryde ind med. Sørg derfor altid for, at det er låst inde i et skur eller i huset.

Du kan forsinke indbrudstyven, og gøre hans arbejde endnu mere besværligt og tidskrævende, ved at have låse, som kræver nøgle, på alle dine indvendige døre. Ved at låse de indvendige døre og gemme nøglerne, forhindrer du indbrudstyven let adgang rundt i huset, hvilket minimerer udbyttet for indbrudstyven og dermed skaden for dig. Det kan i nogle tilfælde skabe nok utryghed og frustration hos indbrudstyven til, at han kun når det første rum, før han forlader boligen igen. 

En indbrudstyv ønsker ikke at løbe en unødig høj risiko for øjenvidner eller at blive opdaget. Det kan derfor være en god idé, at hækken eller plankeværket har en højde, som giver udsyn til din grund fra naboen eller gaden.

Hvis ikke du allerede har en tyverialarm, kan det være en god idé at anskaffe dig en. En tyverialarm fra et kendt alarmselskab - samt de medfølgende alarmskilte - kan nedsætte risikoen for indbrud med op til 70%. Er selskabet internationalt kendt, som fx G4S, vil indbrudstyve fra udlandet ligeledes vide, at du har en alarm, der er tilkoblet en professionel, døgnbemandet kontrolcentral.
Alarmer med kameraer tager billeder af indbrudstyven, hvilket afholder mange indbrudstyve fra at begå indbruddet, da billederne kan benyttes i opklaringsarbejdet samt som dokumentation på deres tilstedeværelse. Vær opmærksom på, at ikke alle alarmsystemer giver dig muligheden for selv at se fotos eller live videostreaming fra dit hjem. Har du mulighed for selv at se fx live videostreaming fra dit hjem - direkte på mobilen - kan du selv få vished om at alt er, som det skal være, hvilket alt andet lige giver dig ro og tryghed.

Har du videoovervågning i dit hjem, så husk at sætte det til at optage ved bevægelse døgnet rundt. Mange har deres videoovervågningen indstillet således, at det passer til dagligdagen. For eksempel at videoovervågningen kun er aktiv på de tidspunkter af døgnet, hvor de typisk er på arbejde, eller ligger og sover. Udendørs og indendørs videoovervågning bliver af mange indbrudstyve nævnt, som en af de ting, som de helst vil undgå. Videoovervågning er i de seneste år blevet væsentligt nemmere og billigere i takt med udbredelsen af gør-det-selv løsninger. For eksempel kan du selv installere gør-det-selv systemer som Arlo videoovervågning på ca. 1 time, da alle kameraer er batteridrevet og 100% trådløse, og systemet blot kræver en internetadgang. Se Arlo og andre gør-det-selv sikkerhedsprodukter på g4sshoppen.dk.

En indbrudstyv ønsker for alt i verden ikke at blive opdaget. Få derfor installeret bevægelsessensorer og kraftig udendørsbelysning omkring dit hjem og ved din indkørsel. Det gør arbejdsbetingelserne svære og utrygge for indbrudstyven, og kan være med til at aktivere naboernes opmærksomhed.

Vil du vide mere om, hvordan du kan sikre din bolig med en tyverialarm fra G4S?