Nyhetsbrev Integration & Strategi Fyrbodal Nummer 2
Välkomna till Fyrbodals andra nyhetsbrev om vårt gemensamma uppdrag för att skapa ett bättre strategiskt arbete i Integrationsfrågan!

Inte trodde vi att flyktingsituationen skulle se ut som den gör idag, när Direktionen under 2014 beslutade att starta upp ett gemensamt projekt kring vårt mottagande av nyanlända. Vi såg redan då stora utmaningar men idag är situationen än mer pressad för många av våra kommuner inom kommunalförbundet.

Arbetet är i full gång och vi har hunnit med att träffas i flera olika forum och diskuterat hur vi gemensamt går framåt mot målet att kunna erbjuda ett värdigt mottagande. Vår målgrupp är de kommuninflyttade med uppehållstillstånd.

Självklart ser vi mångfalden som en styrka vilket också är drivkraften för att utveckla en bättre planering, vilja till samarbete och gemensamma mål.

Läs om goda exempel och dela gärna med dig av din egna! Nu hjälps vi åt!

 

Monica Hansson, ordförande styrgruppen Integration
Goda exempel från Åmål
Det bor totalt cirka 12 300 invånare i Åmåls kommun. Under de senaste ett och ett halvt åren har man tagit emot 520 nyanlända. Det innebär över 4,2 procent av Åmåls totala befolkning, vilket är den klart högsta siffran av alla Fyrbodals kommuner.
 
Utmaningarna för framtiden är förstås stora, inte minst då ungefär hälften av de nya invånarna är ensamkommande barn. Men för en tidigare utflyttningskommun skapas nu också möjligheter.
 
I detta nyhetsbrev berättar vi om två goda exempel som görs för att skapa sysselsättning för nyanlända i Åmåls kommun.
Stationsvärdar – en kreativ jobblösning

På perrongen vid Åmåls järnvägsstation står Omid och Salah redo att hjälpa människor av och på tågen. De har fått ett arbete som båda stortrivs med. Samtidigt har kommunen funnit en tillfällig lösning på ett 40 centimeter högt problem.
 


Läs mer
Workplace Åmål visar vägen till jobb
I Åmål ska 40 nyanlända matchas till praktikplatser inom kommunen. Samtidigt får de lära sig om svensk arbetsrätt och den svenska arbetsmarknaden. En egen mentor i form av en inbiten Åmålsbo ingår också i paketet.
Satsningen Workplace Åmål är ett sätt att rusta för framtiden.
Läs mer
Statistik Fyrbodal Vad betyder begreppen vi använder?
Statistiken hämtas från migrationsverkets hemsida. Den beskriver dels antal nyanlända med uppehållstillstånd som ingår i etableringen dels de som fortfarande är asylsökande och bor i migrationsverkets mottagningssystem i våra kommuner. Statistiken uppdateras varje månad.
Mottagandet av nyanlända har ökat med 400 % från 2012 och prognosen är att mottagandet fortsätter att öka i samma takt även detta år. Det tar idag ca två år att få sitt ärende prövat för uppehållstillstånd, vilket gör att mottagandet av dem med uppehållstillstånd fortsättningsvis kommer att vara högt flera år framöver.
 
Vad är skillnaden på att vara asylsökande och nyanländ? Vad innebär ankomstboende, asylboende respektive ankomstboende? Länsstyrelsen Västra Götalands län har gjort en sammanställning  av begrepp kring människor på flykt.






 
Statistik januari 2016
Länsstyrelsens sammanställning
I detta nummer
Det här månadsbrevet skickas ut till dig som arbetar med, berörs av, eller av annan anledning vill veta mer om det omfattande integrationsarbetet som pågår inom Fyrbodals 14 kommuner.

Vi samlar alla goda exempel på en särskild sida. Läs och inspireras!

Integrationsstrateg
Annette Nyman
Mobil: 070-283 32 44
E-post: annette.nyman@fyrbodal.se

If you don't want to receive further mailings from us unsubscribe here