SÖNDAG 1/2 17.00: IFK Vänersborg - Tillberga Bandy Nummer 144 | 1 februari 2015 | Text: Rickard Sköld | Foto: Patrik Karlsson
Bandymissionär i en föränderlig tid
Han befinner sig på en ständig turné mellan kommunens skolor, lockar tusentals barn och unga till arenan varje vinter och har spelat fler än 200 matcher i den blåvita tröjan. På flera vis sätter Richard Kamperin Wallin ett ansikte på IFK Vänersborg.
Den 28-årige backprofilen är fostrad I Vänersborg, och har spelat för klubben under alla sina säsonger utom en. Innan hemmamatchen mot Västerås i onsdags mottog han blommor och hedrades av närmare 2000 supportar efter ännu en milstolpe i stadens lag.

- Det är ytterligare en bekräftelse på att jag börjar bli gammal, men det är roligt att det finns sådan statistik. Jag passerade nog 200 matcher redan mot Sirius för några veckor sedan. Det upptäcktes bara lite sent, säger han.

Under åren har det blivit otaliga mil i buss till nordliga avkrokar och många minnesvärda matcher, varav en hel drös laddade derbyn mot rivalen från Lidköping. Det är ingen överraskning att drabbningarna med Villa, särskilt de med lycklig utgång, är stunder som han kommer bära med sig länge.

- Men jag minns även slutet på säsongen 06/07, efter att jag kommit tillbaka från Norge. Vi hade många matcher med kniven mot strupen, men löste det ändå. Det var stort.

Vid sidan av planen arbetar Richard även som projektledare inom föreningen. Bland uppdragen finns satsningarna ”Alla kan”, som riktar sig mot människor med funktionsnedsättning, och ”På hal is” där han samarbetar med asylboendet på Restad Gård. 
Rickard uppmärksammades med blommor efter att ha gjort över 200 matcher i den blåvita tröjan. Här tillsammans med Pernilla Fäldt, marknadsansvarig i IFK och Johan Lundh, ordförande i IFK.
Det tredje, och mest omfattande, är Skolprojektet, där han har varit med i ett par år. Under den tiden har satsningen vuxit betydligt.

- Jag åker runt till alla skolor i kommunen och pratar bandy och idrott i allmänhet, sen får de komma och testa på isen vid särskilda tillfällen varje vecka, säger Richard.

Den huvudsakliga målgruppen är förskoleklass och upp till årskurs 3, där syftet är att locka fler unga till bandyn. I vinter kommer 2500 barn ha deltagit i aktiviteterna i arenan, vilket är positivt för rekryteringen till föreningen.

- Förhoppningen är att få in fler tjejer i verksamheten, och nu är de ungefär 20 av de 70 barn som deltar i bandyskolan under vintern. Hela projektet gynnar både barnen och klubben, och sporten i stort. När de kommer hem och berättar för föräldrarna hur roligt de har haft det så är bollen i rullning.

Med åren har han samlat på sig en hel del rutin, och han är inte samma spelare som står på isen idag som i den första av de där hundratals matcherna.

- Förhoppningsvis har jag blivit något bättre sedan dess, även om jag har behållit min spelstil. Det är snarare rollen i laget och vid sidan av planen som förändrats över tid, och jag tar för mig mer. Sedan har bandyn utvecklats väldigt mycket under mina år, med inomhushallar och högre tempo, och den omställningen tror jag att jag hänger med i.

För ett och ett halvt år sedan blev Richard pappa och till sommaren kommer han ha slutfört utbildningen till personlig tränare. Även om de närmaste veckorna är ganska utstakade, med ett tufft spelprogram och viktiga matcher, så är framtiden öppen. När Richard talar om att ta en match i taget upprepar han inte bara ett envist mantra i närheten av slutspel.

- Jag vågar inte lova att det blir ytterligare 200 matcher, det är ju mycket som ska falla på plats, säger han.

En sak i taget, och denna gång är det hemmamatch mot Tillberga som gäller.
Ett gäng hängivna unga supportrar väntar på att Richard ska slå in hörnan.
Välkomna till Arena Vänersborg!
NÄSTA HEMMAMATCH
IFK Vänersborg - Bollnäs
Lördag 7 februari kl. 16.00

 
KÖP BILJETT
SKATZ KLAR FÖR TVÅ NYA ÅR
IFK Vänersborg och försvarsspelaren Johan Skatz är överens om ett nytt avtal över två nya säsonger. Johan som kom tillbaka till IFK efter en sejour i Norge och numera utgör en viktig kugge i försvarsspelet.

- Jag trivs med bandyn i IFK, laget, föreningen och allt runtomkring. Vi är på gång och jag vill verkligen visa bandysverige vad IFK går för! Säger Johan efter att ha signerat det nya kontraktet.
 
Läs mer på ifkvanersborg.se
LÄNKAR
IFK biljettinformation

Elitrapport statistik

TTELA liverapportering

TILLBERGA motståndarna

BILDGALLERI 

INSTAGRAM @IFKVBG 

TWITTER @IFKVBG_ 

Facebook.com/ifkvanersborg
BANDYNS DAG PÅ SÖNDAG

På söndag laddar vi upp inför matchen med Bandyns Dag med följande program:

11.00-13.00 Almänhetens åkning.

Från 12.00 kör vi bandyloppis, kiosk, bandysnurran, barntävlingar, Älgen, Igge & Pigge busar runt, supporterklubben Älgarna och Vänersborgsklubban på plats med försäljning av klubbor.

13.30-14.30 Bandyskolan och vår flickverksamhet på isen.

14.00-14.30 Hela vår A-trupp möter sina fans i Fans corner och skriver autografer.

Varmt välkomna!

Fribiljetter!

Inför matchen erbjuder vi fribiljetter enligt följande:

Anslut dig med ditt spelkort till Gräsroten (välj IFK Vänersborg som din förening) i någon av följande spelbutiker: Torpa Tips och Trav, ICA Kvantum eller Gillbergs och du får 1 fribiljett (ståplats till Tillbergamatchen)

Hemköp Torpa har from torsdag 1000 ståplatsbiljetter som delas ut med följande kriterier: handla för 250 kr (1 biljett), 500 kr (2 biljetter), 750 kr (3 biljetter), 1000 kr (4 biljetter) osv. Gäller så långt biljetterna räcker!

Svenska Spel bjuder de 100 första kunderna på fri entré till ståplats vid uppvisande av Svenska Spels spelkort. (Gäller i vår biljettkassa i Arenan från kl. 15.00 på söndag)

IFK:S MAGASIN

Köp IFK Vänersborgs alldeles egna MAGASIN! Här kan ni bland annat läsa om alla spelare, IFK:s verksamhet, vad Martin Röing gör före en match och mycket mycket annat. 
Boka bord i Arnes Restaurang till IFK:s hemmamatcher! Tfn: 0521-575720 

Tänk på att du måste ha matchbiljett även om du sitter kvar i restaurangen och ser matchen! 

Populär barnhörna!

IFK:s populära barnhörna fortsätter även denna säsongen! Den arrangeras i samarbete med Barn- och fritidsprogrammet (Birger Sjöberggymnasiet). Aktivitetshörnan hittar ni på bortre kortsidan mot sittplatsläktaren!

Fri entré till matchen för alla barn och ungdomar t.o.m. 16 år!

;" bgcolor="<%-tplfunc-a-insert_design name="fu_color11_idb13340925"%>">
; font-family: <%-tplfunc-a-insert_design name="fu_font8_idb13340925" type="family"%>; font-size: <%-tplfunc-a-insert_design name="fu_font8_idb13340925" type="size"%>; font-weight: <%-tplfunc-a-insert_design name="fu_font8_idb13340925" type="weight"%>; font-style: <%-tplfunc-a-insert_design name="fu_font8_idb13340925" type="style"%>; text-decoration: <%-tplfunc-a-insert_design name="fu_font8_idb13340925" type="decoration"%>;"> Anmäl din e-postadress här och få Passningen direkt i din inkorg!
Klicka här
Detta mail skickades till email-address@domain.tld. Om du inte vill ha någon mer information från IFK Vänersborg, klicka här.