Färdplansnytt

Utskick till aktörer intresserade av biogasens utveckling i Skåne, inom och utom Skånes färdplan för biogas. Färdplanen är en gemensam kraftsamling mellan drygt 60 biogasaktörer och organisationer för att driva på biogasutvecklingen. Region Skåne samordnar arbetet. 

Vad har Skånetrafiken för tankar om biogas i kollektivtrafiken?

Skånetrafiken arbetar strategiskt för att skapa en fossilbränslefri och energieffektiv kollektivtrafik med minimerade klimatutsläpp. Biogasen spelar en viktig roll i detta arbete. Av Skånetrafikens alla bussar kör 87 % med fordonsgasdrift. För resterande 13 % kompletter de med biodiesel/diesel och grön el.
 

Att viss trafik idag körs på annat än fordonsgas beror på att gas inte är bästa alternativet för just de sträckorna eller för att alternativ testas, detta för att öka trafikens energieffektivitet. Dock är det fortfarande så att nästan 90 % av trafiken körs på fordonsgas varav 50,4 % biogas. Den första juni 2015 övergick även hela Lunds stadstrafik till 100 % biogas och Skånetrafiken strävar efter att få all stadstrafik fossilbränslefri senast i december 2015. 

Presentation av en nationell biogasstrategi!

Den 1 december lanserar projekt Intensifierat nationellt biogasarbete sitt förslag till en nationell biogasstrategi. Projektet är ett samarbete mellan Energigas Sverige, Swedegas och Region Skåne. Missa inte detta! Seminariet arrangeras i Stockholm, mer info om plats och program kommer senare i höst, men notera datumet redan nu.

Dagen efter, den 2 december, arrangerar Biogas Öst årets Biogasting, också det i Stockholm så passa på att gå på båda.

DECEMBER
1

Initiativet till att ta fram ett förslag till en nationell biogasstrategi har tagits av Energigas Sverige, Region Skåne och Swedegas som alla arbetar för att främja den svenska biogasmarknaden. 

Syftet med detta förslag är att peka på möjligheterna och vägarna till en kraftigt utvecklad produktion och användning av biogas i Sverige.   

Du har väl inte missat Region Skånes och Västra Götalandregionens debattartikel?

"Region Skåne och Västra Götaland ligger i internationell framkant när det gäller biogas. Nu behövs besked från regeringen så att regionala satsningar på produktion och användning bättre kan tas tillvara för att minska utsläpp och skapa gröna jobb", skriver Kristina Jonäng (C), Västra Götalandsregionen och Mätta Ivarsson (MP), Region Skåne.

Bild: Håkan Rasmusson

Lär känna en färdplansaktör

Värpinge golf och lantbruk är nytillkommen färdplansaktör. Möt Håkan Rasmusson som driver Sveriges första golfbana som är miljöcertifierad av Audubon International. Håkan driver förutom golfbaneverksamhet, odling, beredning och försäljning av ekologiska grödor genom Värpinge grön livskultur AB (svb).

Varför vill Värpinge satsa på biogas?
Håkan: Det är allmänt känt att vi gör lite tokiga grejer, vi jobbar med omställning och hur vi kan skapa resiliens mot yttre faktorer. Biogas passar i ett kretslopptänk och ger mig möjlighet att odla både min biogödsel och min energi. Vill vi ha en integrerad växtkedja, då ingår biogas.
 
Vad ser du för nytta med att skriva på Skånes färdplan för biogas?
Det är ett ställningstagande. Ju fler vi är som ställer oss bakom och visar att biogas är något bra desto mer kan man göra. Vi vill vara med i processen och följa den framåt.

Senaste nytt om skattebefrielsen för biodrivmedel

I måndags 14/9 skickade regeringskansliet ut ett PM på remiss gällande skattebefrielsen för biodrivmedel. Svar på remissen ska ha inkommit till kansliet senast 21/9. PM:et sammanfattas så här:

”Europeiska kommissionen har förlängt godkännandet av den svenska stödordningen för nedsättning av energi- och koldioxidskatt för biodrivmedel till och med den 31 december 2015. Regeringen har ansökt hos kommissionen om förlängning av statsstödsgodkännandena. Bedömningen är att en förlängning av godkännandena kräver en anpassning till kommissionens meddelande om riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi för 2014–2020. Enligt dessa riktlinjer får driftstöd för livsmedelsbaserade biodrivmedel endast beviljas för anläggningar som tagits i drift före den 31 december 2013 och endast till dess att anläggningen har avskrivits fullständigt. För att säkerställa att Sverige uppfyller riktlinjernas krav när skattelättnader ges föreslås ett system där skattelättnaden villkoras med att det finns ett s.k. anläggningsbesked.”

Livsmedelsbaserade grödor definieras som: spannmål eller andra stärkelserika grödor, samt socker- eller oljegrödor. Denna definition baseras på ILUC-direktivet.

Tanken är att införa ett mer långsiktigt stödsystem, förmodligen baserat på kvotplikt, från 2018. Region Skåne delar dock branschens bedömning att det finns en stor risk med att inkludera biogas för tidigt i ett kvotpliktsystem. Branschen är fortfarande ung, produktionskostnaderna relativt höga och de gasformiga bränslena har ännu inte samma förutsättningar på marknaden som de flytande förnybara drivmedlen.

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att skicka in ett yttrande som svar på PM:et, gällande de negativa konsekvenser som kan komma att drabba biogasen om lagförslaget blir verklighet.

OKTOBER
1

Naturgasseminarium

Naturgasens utveckling påverkar biogasen i stor utsträckning. Om du vill veta mer om naturgasen i Sverige arrangerar Energigas Sverige ett seminarium den 1 oktober på St Gertrud i Malmö. Tidigare miljöminister Birgitta Dahl, Energimarknadsinspektionens GD samt ett flertal användare av naturgas beskriver utvecklingen och framtidspotentialen. 

Dagens biogasbudskap

Ställ inte olika förnybara drivmedel mot varandra. Glöm inte vad det huvudsakliga målet är, att ersätta de fossila. Ska vi klara det behövs alla alternativ.

Med vänliga hälsningar, Emma och Pia
Region Skåne

Kontakt:
Emma Bengtsson, kommunikation och påverkan, Emma.J.Bengtsson@skane.se
Pia Sandell, processledare, Pia.AC.Sandell@skane.se

Här hittar du en lista över alla färdplansaktörer

Adress:
Region Skåne
291 89 KRISTIANSTAD

Växel:
044 - 309 30 00