Senaste nytt för dig som jobbar med event i Skåne

Öppna webbversion | Skicka vidare

Dela brevet:

Event som katalysator för destinationsutveckling

Eller hur man löser ett av Sveriges största orienteringsevent med 10 000 deltagare på 36 hotellrum


Denna utmaning antog orienteringsföreningen FK Göingarna. Klubben som nu i april står värd för 10MILA, ett av Sveriges flaggskepp inom orienteringsevent. Eventet flyttar runt till nya destinationer varje år och den 27-28 april genomförs tävlingen i Glimåkra, beläget i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne. De kring 40 000 övernattningarna kommer däremot genomföras i hela Östra Skåne. Djärvt, genomtänkt och smart - och en vinst för hela Skåne.

Man kan inte gnälla sig till framgång. Det krävs mod, erfarenhet, partnerskap och volontärer för att lyckas med större event och möten. Att våga vara värd för ett större event eller möte är ett effektivt sätt för en destination att utvecklas och tillsammans med nya och gamla partners sätta sig i samma båt, ro åt samma håll, klara nya mål och långsiktigt samarbeta för att alla skall bli vinnare.
 
Upplevelser skapar attraktivitet. För att utvecklas som kommun och region räcker det inte med att vara bra på vård, skola och omsorg. Det måste finnas något att leva för också. Event och möten är reseanledningar som bidrar till att attrahera fler besökare. Det bidrar också till möjligheter för medborgarna att ta del av något unikt och vara stolta över. Nya och återkommande event bidrar till Region Skånes vision. Livskvalitet i världsklass.
 
Vi på Event in Skåne har i uppdrag att identifiera, värdera och tillsammans med partners värva event och möten. Vi som bolag ska stärka Skånes varumärke och bidra med destinationsutveckling som stärker hela Skånes attraktionskraft. Vi ser fram emot en vår och sommar tillsammans med er alla fyllda av samarbeten, partnerskap och framgångar för Skåne.

Pehr Palm, VD Event in Skåne

APRIL
26

Du har väl anmält dig till nästa nätverksträff?

Glöm inte att anmäla dig till vår nästa nätverksträff fredagen den 26 april kl. 10:00-12:00 som sker på The Tivoli i Helsingborg. Temat är "Hur boostar vi vår destination genom event" och vi får success stories från Helsingborg stad, Wonderful Copenhagen. Självklart bjuds det som vanligt på härligt mingel med branschen.

Lansering av Mat/Dryck-guide för eventarrangörer 

Event in Skåne fortsätter att leverera handfasta tips, inspiration och kunskap till Skåne eventarrangörer. I april släpps guiden om hur du arbetar hållbart med mat och dryck vid ditt event. Tidigare finns guiderna Hållbara event och möten och Volontärsguiden att ladda ner på vår sajt.

Ladda ner guiderna här

Event genererade 213 miljoner till Kristianstad

Åhus Beachhandboll, Åhus Beachfotboll, Agility VM och Melodifestivalen är exempel på event som bidrog till att generera totalt 213 miljoner kronor till Kristianstadregionens besöksnäring och handel under 2018. Dessutom skapade eventen en skatteeffekt på 93 miljoner kronor till Kristianstad och omkringliggande kommuner. Det visar en färsk rapport från Upplevelseinstitutet, beställd av Kristianstads kommun och Event in Skåne. 

Läs mer om rapporten här

Barbershop-EM till Helsingborg 2021

Helsingborg kan stoltsera med flera högprofilerade värvningar inom körevent de närmaste åren - Barbershop EM 2021 landades nu i våras och flera nordiska mästerskap sker både i år och 2020. Totalt har sex stycken körevent värvats som tillsammans omsätter 50 000 övernattningar 2018-2022. I april arrangeras NM i Barbershop för herrar på Helsingborgs Stadsteater. Bra jobbat Helsingborg!

Läs mer

Invigning av cykelleden Sydkustleden

Den 2-3 juni invigs Sydkustleden, Sveriges tredje nationella cykelled för turism och rekreation! Sydkustleden knyter samman de andra nationella cykellederna Kattegattleden (Helsingborg-Göteborg) och Sydostleden (Växjö-Simrishamn). Tillsammans bildar de cirka 90 mil sammanhängande och attraktiv cykelled.

Läs mer

Skåne har några av landets främsta eventutbildningar

I Skåne finns flera av Sveriges främsta turism- och eventutbildningar. Akademi Båstad erbjuder flera program inom hållbar besöksnäring och på Campus Helsingborg/Lunds Universitet finns Service Managment. Intressanta program erbjuder även Eventkoordinator  i Landskrona, Malmös Service Manager for Future Tourism, och Östra Grevie Folkhögskola i Vellinge. Glöm inte att du kan ta dig an en praktikant på din arbetsplats! Otroligt inspirerande och givande.

Behind the Scenes 10MILA

Håkan Axelsson och Henrik Larsson är två av eldsjälarna bakom det internationella orienteringseventet 10MILA som arrangeras i april i Glimåkra i Östra Göinge kommun. Vi ville veta mer om killarnas drivkrafter, om deras uppladdning inför tävlingen och hur de lyckades med att värva ett av Sveriges största orienteringsevent till Skåne.

Hur känns det såhär tre veckor innan starten?
Förväntansfullt och spännande! Vi är väl förberedda och ser mycket framemot att ta emot mer än 10 000 orienterare, supportrar och alla de som är nyfikna på eventet! Alla är välkomna till Glimåkra i Östra Göinge, Skånes Gröna Hjärta den 27-28 april.

Hur gick det till när ni värvade eventet till Östra Göinge?
Vi fick frågan redan 2014 då vi framgångsrikt varit med och arrangerat O-ringen i Skåne. Efter att ha tagit ett djupt andetag och diskuterat i föreningen, blev beslutet att tacka ja till erbjudandet.

Vilka är era hetaste tips till dom där ute som går i funderingar på att värva sitt drömevent?
Diskutera i din förening eller med de du vill ha med dig. Förankra och engagera. Se till att ha många medspelare i laget såsom Event i Skåne, kommunen och som i vårt fall Sparbanken Skåne. Så många som möjligt måste vara med och stötta för att få till ett lyckat event!

Vi på Event in Skåne

Linn Möller Laketic
Kongress
linn.moller-laketic@skane.com

Pehr Palm
VD & Ansvarig Idrott
pehr.palm@skane.com

Petra Kuritzén
Kultur, Samhälle & Kommunikation
petra.kuritzen@skane.com

Event in Skåne AB
Dockplatsen 26 | 205 01, Malmö, Sverige
Tel: 040-675 30 00 | eventinskane.com