NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - JUNI 2019
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att: 

Statistik från Statens Vegvesen visar att den totala trafiken över Svinesund växte med nästan 40% mellan 2006 och 2018. Under samma period ökade den tunga trafiken med nästan 50%.

Gränsguiderna/Grenseguidene

Den andra guidekursen inom projektet Gränsen som attraktion avslutades i slutet av april och vi har nu över 20 auktoriserade Gränsguider/Grenseguider. Dessa guider är de första och hittills enda som är auktoriserade av både SveGuide, som är Sveriges nationella guideförbund, och Norges guideforbund. Alla guider är samlade i en guidepool, klicka på knappen nedan för att komma dit. Och passa på att boka en guidad upplevelse i gränsregionen!

Turer i grenseland

För att inspirera till besök i gränsregionen har projektet Gränsen som attraktion utvecklat konceptet Turer i grenseland som ger inspiration till utflykter i både Sverige och Norge. Det finns turförslag på olika teman såsom lokal mat, kultur och de marina nationalparkerna.

Ny gränsregional karta

Den gränsregionala turistkartan som togs fram inom projektet Gränsen som attraktion inför förra sommaren har blivit uppdaterad under våren och vintern. Kartan har blivit mer detaljrik och innehåller nu mer information. Kartan har tryckts och finns hos turistbyråerna i gränsregionen sedan några veckor tillbaka. Den finns också digitalt på turistorganisationernas hemsidor och på Svinesundskommitténs hemsida.

Marint Gränsforum Skagerrak

Under våren har projektet Marint Gränsforum Skagerrak arrangerat och deltagit i flertalet aktiviteter. Den 26-27 mars bjöd forskningsprojektet SNOK in till möte i Göteborg och då möttes ostronforskare, ostronfiskare med flera under en dag där det diskuterades hur ostron återigen kan bli en resurs som bra mat från närodlade miljöer i Sverige och Norge. Detta är ett viktigt fokus i Marint Gränsforum Skagerraks arbete.
 
Den 9 april arrangerades ett spännande kunskapsseminarium i Sandefjord om makrellstörje/blåfenad tonfisk. Ett fyrtiotal intressenter, fiskare, sportfiskare, forskare och näringslivsrepresentanter, samlades för en dag med historik, fiskemetoder och resultat från dagens forskning

Projektet deltog den 4 maj på Ting med Tangs kurs i Engelsviken, där en grupp fick lära sig om hur tang och tare kan användas i matlagning. Den 11-12 maj deltog projektet vid Havneliv i Fredrikstad 11-12 maj, som var ett första tillfälle att berätta om projektet i Norge samt presentera marina verksamheter och den 24 maj arrangerades ett företagsbesök hos Fjordfisk i Utgårdskilen. Temat för dagen var marin näringslivsutveckling i Skagerrak och det var ett stort intresse med många deltagare.

Grön tillväxt trä

Aktiviteter under våren

Minimässa träbyggande, Trollhättan 11 april
Ca 120 personer fick ta del av olika föredrag och budskapet var entydigt ”Vi måste bygga mer i trä”. Nio producenter av prefabricerade byggsystem presenterade sig från scenen och mötte besökarna i sina montrar. Det blev många samtal och visitkortsbyten.
 
Bygging med tre som klimatiltak, Sarpsborg 8. mai
Fornybart tre til bærende elementer i bygninger kan erstatte tradisjonelle materialer med større klimagassutslipp. Nærmere 50 deltakere, både fra kommuner og privat næringsliv, fikk blant annet en innføring i hvilke faktorer som påvirker klimagassutslippene i et byggeprosjekt.
 
Studieresa till massivträbyggnader i Østfold, 15 maj
Utifrån en kommuns önskemål besökte vi olika massivträbyggnader såsom lagerlokal, idrottshall, skola samt bo- och aktivitetssenter. Besökarna tyckte att det var intressant att se och uppleva känslan i husen samt få ta del av tekniska lösningar, funktioner och processer.

Köer i samband med gränspassagen i Svinesund

Pelle Joelsson, Sveriges Åkeriföretag och Sofia Westergren, riksdagsledamot besökte Tullverket och Tolletaten under förra veckan tillsammans med Svinesundskommittén. Under besöket diskuterades vad det innebär att passera EU:s yttre gräns och de tullformaliteter som behövs. Sverige och Norge har sedan 1959 ett viktigt gränstullsamarbete. Den täta trafiken innebär att Svinesund också är den gränsövergång som oftast drabbas av trafikstörningar, även om problem likaså finns vid andra övergångar längs den svensk-norska gränsen. I dagsläget uppstår det köer i samband med gränspassagen i Svinesund, både på den norska och svenska sidan. 
 
I länken nedan finns en beskrivning av gränshindret och uttalande från berörda parter som speglar hur situationen uppfattas och vad som görs för att förbättra den. Då gränshindret är flerdimensionellt och berör många parter, gör vi inte anspråk på att presentera den totala bilden av problematiken. Däremot vill vi lyfta den problematik som näringslivet upplever så att deras perspektiv synliggörs och påskynda arbetet med att identifiera och genomföra åtgärder som kan bidra till att gränshindret löses.

Ny styreorganisering

I løpet av årets første seks måneder har det blitt bestemt at styret skal ha en ny måte å møtes på. Vi arbeider for at så mange av våre møter skal bli reisefrie og at det meste kan gjøres via nettbaserte møter. Dette gjør vi for å spare både miljøet og våre medlemmers tid. I stedet for å møtes så ofte som det har blitt gjort hittil, forsøker vi nå å anordne et årsmøte samt et to-dagers inspirasjonsmøte i en av våre medlemskommuner en gang i året.

Det har også blitt gjort noen endringer i AU-strukturen hvor det nå sitter totalt fire representanter fra Østfold fylkeskommune, Västra Götalandsregionen samt to medlemskommuner. De to kommunene som ble valgt inn som representanter er Sarpsborg kommune og Strömstads kommun ved henholdsvis Linda Engsmyr og Kent Hansson. Som vararepresentanter sitter Thor Edquist fra Halden og Per Jonsson fra Bengtsfors kommun.

Vårt nye styre består nå av ni representanter samt deres varaer. Hvem som har blitt innvalgt i styret kan du se i lenken under.

Svinesundskommitténs økonomi

2018 omsatte Svinesundskommittén 9 474 000 kr. 63% av intäkterna, som delfinansierar projekt, är bidrag från Interreg/Nordiska Ministerrådet/Västra Götalandsregionen. Resterande 37% är huvudsakligen från svenska och norska medlemskommuner/regioner/fylken i form av medlemsavgifter. Då stora delar av intäkterna kommer i utländsk valuta som DKK och EUR är likviditet och budget känslig för kursförändringar. Några kostnadsposter som ökat under 2018 är lokaler och personal, detta beror delvis på att fler projekt har bedrivits. Vi har också investerat i vår hemsida, som har fått ett nytt utseende. 

Ordförer har ordet

Kjære alle sammen
Jeg håper at alle har hatt en god og effektiv vår.

Årsmøte i vedtok i vår en ny styringsstruktur som vi nå er godt i gang med. Vi har hatt vårt første AU hvor vi behandlet en del saker som vi kommer til å informere om fortløpende. Hvordan vi skal få en god informasjonsflyt ut til våre medlemmer var et av punktene vi diskuterte. Oppdatering og bruk av våre hjemmesider og dette nyhetsbrevet blir viktig i tiden som kommer. I tillegg jobbes det aktivt med sosiale medier og ulike prosjektblogger.

En av sakene som vi har jobbet lenge med i prosjektet Grensen som attraksjon er et nytt grenseregionalt kart som viser hvilke attraksjoner vi har langs vår grense på svensk og norsk side. Dette kartet ble lansert på Rød herregård i Halden den 11. juni med lokal presse tilstede. Min utfordring til dere alle er: bruk dette kartet og bli enda bedre kjent i vår vakre region på tvers av grensen.

Viken fylke og Svinesundskommittén er noe jeg har skrevet om i dette nyhetsbrevet tidligere, det har vært en del uklarheter om hvilken rolle Svinesundskommittén vil få i nye Viken fylkeskommune. Det var derfor stor glede da vi fikk bekreftet at Svinesundskommittén vil få en rolle i Viken fylkeskommune og at vårt arbeide kan fortsette. I Viken fylkeskommune vil det være forskjellige avdelinger og vi vil ligge under fylkesrådgiveren og avdelingen for strategisk utvikling. Vi ser med spenning frem imot dette. Og vi vet at det vil styrke vårt samarbeide i grenseregionen ytterligere.

Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer.

Linda Engsmyr

GOD SOMMER

Vi i Svinesundskommittén ønsker alle en riktig god sommer!

SEP
4.

Inspirationsträff om att odla alger
Efterfrågan på alger som råvara i mat börjar öka och det finns andra intressanta områden, där alger kan vara en bra råvara. 

SEP
10.

Ostronföretagare träffas
Fokus för träffen kommer att vara hur vi kan stärka och utveckla näringen, marknadsföring, regelverk, odling, ostronturism.

OKT
24.

Gränsregional turismkonferens
Velkommen til konferanse med tema som samarbeid, regional turisme og naturturisme.

OKT
25.

Marin Företagsmässa
Teman i år är bioteknik inom medicin och hälsa samt kunskapsturism.

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Østfold och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet.  Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 706 48 60 79 | www.svinesundskommitten.com