NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - OKTOBER 2019
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att: 

Världens största plug-in hybrid-färja, M/S Color Hybrid, har börjat trafikera sträckan Strömstad - Sandefjord. 

Foto: Arild Danielsen/Plompmozes  

Fartygsdop av M/S Color Hybrid 

Sedan mitten av augusti trafikerar M/S Color Hybrid Strömstad - Sandefjord. Fredag 16 augusti gick jungfruturen och fredag 23 augusti genomfördes fartygsdopet med firande i både Sandefjord och Strömstad. Erna Solberg är fartygets gudmor och även Svinesundskommittén fick äran att medverka vid dopet av världens största plug-in hybrid-färja.

Under firandet i Strömstad hölls tal av bland annat Helge Otto Mathisen från Color Line, Kent Hansson från Strömstads kommun och Louise Robertsson från Svinesundskommittén. Vi tror att Color Line, med sitt hållbarhetsfokus och framtidstänk, kommer att inspirera och att detta initiativ skapar positiva kringeffekter i vår region.

Foto från vänster: Margareta Fredriksson, Glenn T Walmann, Åsa Massleberg  

Gränsregional turismkonferens 24 oktober

Vi återskapar succén från 2017 och bjuder nu in till en andra gränsregional turismkonferens inom projektet Gränsen som attraktion. Låt dig inspireras av kreativa föredragshållare, möt turismföretagare och potentiella kollegor på andra sidan grän­sen och ta del av nyheter inom besöksnäringen i gränsregionen. Varmt välkommen till Hafslund Hovedgård 24 oktober!

(Projektet Gränsen som attraktion drivs av Svinesundskommittén och Visit Østfold i samarbete med regioner, kommuner, lokala turistorganisationer, förvaltare av skyddad natur samt besöksnäringsföretag).

Dags att anmäla sig till årets marina företagsmässa

För tredje gången bjuder Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs Universitet in dig som är företagare eller entreprenör till en inspirerande heldag! Du kommer få möjlighet att diskutera nya affärsmöjligheter och botanisera i marin spetskunskap med några av landets mest framstående marina forskare. Temainriktningar i år är bland annat möjligheter med marin bioteknik inom medicin och hälsa samt naturturism.

Lyckad gränsregional forskarkonferens på Tjärnö

Tisdagen den 27 augusti samlades forskare från ett flertal universitet och institutioner på Tjärnö marina laboratorium. Konferensen anordnades inom projektet Marint Gränsforum Skagerrak och syftet med dagen var att samla forskningskompetens från olika discipliner och ge en överblick över status och kunskapsläge för naturtyper och marina resurser i östra Skagerrak.

Konferensen på Tjärnö marina laboratorium är en del av ett större mål om att skapa ett gränsregionalt marint forum, och en forskarkonferens för 2020 är redan i planeringsstadiet. Då står Havforskningsinstituttet i Flødevigen som värd.

Boka seminariet Affärer i Norge - rethinking wood!

Du som är småföretagare inom byggnation, skog och trä, kom och träffa exportexperterna på Hotell Dalsland i Dals-Ed den 12 november.

Norska marknaden känns nästan som hemma, men det är viktigt att verkligen veta vad som gäller när du ska skicka byggmaterial (varor), arbetsmaskiner, arbetsverktyg, personal eller vill etablera ditt företag i Norge. Kostnadsfritt seminarium inkl. lunch.

Grön tillväxt trä 

Granskning av byggkostnader
Tidskriften Betong har gjort en undersökning om skillnader i byggkostnader mellan trä och betong. Deras slutsats är att det är billigare att bygga i trä. De grundar sin uppfattning på statistik från SCB.
Se här!
 
Wood First i Vänersborg
Den 11 september genomförde Trästad Sverige sin första Wood First Workshop för Vänersborgs kommun. Syftet med dagen var att öka kunskapen om träbyggande och att skapa en intern förankring. Politiker och tjänstemän deltog engagerat i arbetet. ”Det var en intressant och lärorik dag” säger fastighetschef Carl-Gustav Bergenholz. 

Nätverk, mötesplatser och samarbete sammanfattar Gränsmöjligheter

Den 27 augusti genomfördes slutkonferensen för projektet Gränsmöjligheter som genomförts inom ramarna för Interreg Sverige-Norge på Stadshotellet i Karlstad. Nätverk, mötesplatser, samarbete och engagemang var nyckelord på slutkonferensen. Ett område som är viktigt för exportframgång är att bygga nätverk. Företagen behöver mötesplatser att träffas på, exempelvis genom mötesplatserna: ”Affärer i Norge” och ”Affärer i Sverige”.

Svinesundskommittén har samlat närmare 350 företag mellan Oslo och Göteborg genom projektet och denna mötesplats kommer vi fortsätta att erbjuda företagen i vår region.

Kungligt firande av Föreningen Norden 100 år

Onsdagen den 25 september hade Svinesundskommittén och Strömstads kommun äran att tillsammans med Föreningen Norden stå värd och arrangera firandet av föreningens 100-årsjubileum, där H.M. Konungen deltog.

Programmet var utformat med Skagerrak och gränslöst samarbete i fokus, där Svinesundskommittén hade möjlighet att presentera sitt arbete för ett friskt och produktivt Skagerrak. Även lunchen hade ett marint tema då gästerna bland annat bjöds på tre varianter av ostron och algtryfflar. All mat tillagades på råvaror från lokala leverantörer. 

Ordfører har ordet

Kjære alle sammen

Sommeren er over og jeg håper at alle har hatt noen fine ferie dager.

Denne høsten har det vært kommune- og fylkestingsvalg i Norge og som et resultat av dette har det blitt en del endringer i den politiske ledelsen i flere av de norske kommunene i vår region.

For første gang har det også vært valg av representanter til Viken fylkeskommune. Et samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne utgjør det politiske flertallet i Viken fylke og samarbeidet vil tre i kraft 1. januar 2020.

Svinesundskommittén jobber som vanlig med flere interessante prosjekter og søker stadig etter nye prosjekter som kan styrke vår region. To av områdene vi ønsker å jobbe videre med i fremtiden og som vi har søkt støtte til er:

«Bærekraftig besøksnæring på grensen» (som en fortsettelse på Grensen som attraksjon). Et prosjekt som blant annet handler om å øke attraktiviteten i grenseregionen.

«Grensemuligheter Svinesundregionen» er et samarbeid med Østfold fylkeskommune og Västra Götalandsregionen.

Svinesundskommittén var heldige og fikk ta del i både planleggingen og feiringen av foreningen Nordens 100 års jubileum. Den 25. september ble det avholdt en storslått feiring da H.M. Kongen av Sverige besøkte Strömstad og grenseregionen. Svinesundskommittén var godt representert og under båtturen i den svenske og norske skjærgården holdt vår daglig leder Elise Hellström en presentasjon om vårt arbeid for å styre det svensk-norske fellesskapet og samarbeidet. Presentasjonen ble godt mottatt og bemerket av alle som var med på båtturen. Dagen ble avsluttet på kulturhuset Skagerack i Strömstad med en god lunsj med kortreist mat og flere taler. En meget vellykket dag både for foreningen Norden og Svinesundskommittén.

Jeg ønsker alle en riktig god høst.

Linda Marie Engsmyr
 

OKT
24.

Gränsregional turismkonferens
Velkommen til konferanse med tema som samarbeid, regional turisme og naturturisme.

OKT
25.

Marin Företagsmässa
Teman i år är bioteknik inom medicin och hälsa samt kunskapsturism.

OKT
28

Studiebesök till KL-träfabrik 
Studiebesök till Södra Building Systems KL-träfabrik i Väröbacka med ett kortare stopp vid Landamäreskolan i Göteborg. 

NOV
6

Träbyggare möts
Leverantörer av stommaterial och byggsystem möter byggföretag, arkitekter och konstruktörer i Vänersborg. 

NOV
12.

Affärer i Norge - rethinking wood! 
Seminarium för de som gör eller planerar att göra affärer med Norge inom byggbranschen samt skog- och träindustrin. 
 

NOV
28.

Gränsregionalt planforum 
Möte med fokus på på möjligheter och utmaningar med samarbete över gränsen inom förvaltning. 

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Østfold och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet.  Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 706 48 60 79 | www.svinesundskommitten.com