Tejping - en lekfull metod för att arbeta med yttre och inre relationer
Grundkurs för socialtjänstpersonal
10 – 11 april 2018

I utvecklandet av arbetssättet har vi praktiskt och teoretiskt blivit inspirerade främst av den norske psykologen Martin Soltvedt som utvecklat Tejping (leksamtal) för barn, tonåringar och familjer, men även av utvecklingspsykologisk kunskap om hur barn I olika åldrar kan berätta, Michael Whites och David Epstons externaliseringsbegrepp och Tom Andersens tankar om yttre och inre samtal.
 
Rent praktiskt innebär Tejping att vi låter barnet/familjen visuellt gestalta sitt nätverk, sin livssituation, en inre eller yttre konflikt eller en traumatisk upplevelse med hjälp av målade träfigurer. Det hela utspelar sig på en ”scen” som tejpas upp på ett bord. För mindre barn kan scenen utgöras av en sandlåda som står på ett bord.
 
Samtalsledaren kan själv delta på scenen med sin alter ego-figur, som bidrar till att skapa dialoger, berättelser och bättre samspel mellan figurerna på scenen. Dessa kan representera såväl yttre personer som delsjälv inom klienten.
Genom gestaltandet med träfigurerna skapas ett mellanområde, där vi tillsammans med klienten kan se problemet illustrerat. Detta skapar en viss distans och genom externaliseringen blir klienten friare att berätta och att finna lösningar i låsta situationer.
 
Tejping kan användas både vid inre och yttre problem. Via ett mer lekfullt arbetssätt kan vi närma oss svåra teman och hitta lösningar både konkret och symboliskt. Gestaltandet, som kompletterar samtalet, underlättar för klienten att ge en beskrivning av hur situationen eller problemet ser ut, att bearbeta trauman eller att experimentera med vägar att nå uppställda mål.
 
Tejping passar för samtalssituationer där orden inte räcker till. Det visuella gestaltandet förstärker klienternas narrativa förmåga. Tejping frigör resurser hos såväl klienter som handläggare. Tejping ger ett praktiskt tillämpbart redskap i BBIC-arbetet. Kursen syftar till att deltagarna ska kunna komplettera sina barn- och familjesamtal med visuella och gestaltande inslag. Efter grundkursen på två dagar kan de direkt börja använda arbetssättet i sina samtal med barn, ungdomar, föräldrar och familjer.
 
Första dagen går vi igenom material, metodik och teori för Tejping och illustrerar med vinjetter från Tejpingsamtal med olika typer av klienter. Andra dagen övar vi Tejping genom rollspel utifrån deltagarnas egna klientsituationer.

Kursledare
Kursledare är Barbro Sjölin-Nilsson, leg psykolog och leg psykoterapeut, som arbetar med Tejping vid utredning och behandling inom socialtjänst och BUP samt i handledning.

Datum och tid
10 april 2018 kl 08.30 - 16.00 
11 april 2018 kl 08.30 - 15.00

Plats
Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Museigatan 2, Uddevalla.

Avgift
6 500 kr/deltagare. I avgiften ingår för- och eftermiddagsfika samt lunch.
 
Anmälan
Anmälan senast 2017-12-11. Anmälan är bindande och vid återbud efter sista anmälningsdag debiteras full avgift. Avanmälan sker till kansli@fyrbodal.se. Anmäld plats kan överlåtas till kollega. Bekräftelse skickas ut till anmälda deltagare efter anmälningstidens utgång. Deltagarantalet är begränsat.
 


KLICKA HÄR FÖR ANMÄLAN