Klarspråk gentemot företag
26 mars 2018

Under dagen blandas föreläsningar med övningar och många exempel. Deltagarna får konkreta tips om hur de kan arbeta med meningsuppbyggnad, struktur, ordval med mera.

Utbildningen anpassas efter antalet deltagare samt deltagarnas skrivsituation.



Datum och tid
26  mars 2018, 09.00 - 16.00. Kaffe och fralla serveras från kl. 08.30

Plats
OBS! Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla.

Kursupplägg
  • Mottagaren i centrum! Vi går igenom grunderna för en effektiv text med utgångspunkt i språklagens § 11: ”Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.” Det handlar bland annat om att lyfta budskapet genom en bra disposition och tydliga rubriker och att en skribent aldrig får glömma vem man skriver för och varför texten finns till. 
     
  • Meningen med meningen. Meningsbyggnaden har stor betydelse för hur läsaren tolkar texten och hur snabb man kan ta till sig ett budskap. Meningen är dessutom nyckeln till det formella språket. Här tar deltagarna del av enkla metoder som förenklar tolkningen av budskapet.
     
  • Ordets makt och maktens ord. Orden har stor betydelse för både läsarens förståelse och bilden av verksamheten. Abstrakta ord fördunklar budskapet – men vad är ett abstrakt ord, och för vem? Och vad är ett modernt språk? Här diskuterar vi bland annat fackspråkets för- och nackdelar.
     
  • Den röda tråden. En text kan vara helt korrekt men ändå svår att förstå, och en korta mening är inte bra bara för att den är kort. Här går vi igenom hur man ökar flyt och förståelse i texten.
     
  • Det korrekta språket. Tyvärr kan ett språkligt fel förstöra en hel text. Läsaren störs, och i värsta fall litar den inte på vare sig skribenten eller budskapet. Men vilka regler gäller nuförtiden och var kan man hitta dem? Vi diskuterar även stil och ton: Kan man verkligen skriva ”äldre än mig”? Går det bra att skriva ”dom” i en offentlig text? Och vad händer med ”hen” i offentlig svenska?
Kursledare
Petra Vainionpää, Petras Ordförråd AB

Avgift
340 kronor/deltagare. I avgiften ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. 
Kursdagen delfinansieras för Fyrbodals kommuner via projektet Bra Företagsklimat i Fyrbodal.

Kontakt
Cecilia Sandberg, cecilia.sandberg@fyrbodal.se eller Anna Lärk Ståhlberg, anna.lark.stahlberg@fyrbodal.se

Anmälan
Anmälan senast den 12 mars 2018. Anmälan är bindande och vid återbud efter sista anmälningsdag debiteras full avgift. Anmäld plats kan överlåtas till kollega. Avanmälan sker till kansli@fyrbodal.se. Bekräftelse skickas ut till anmälda deltagare efter anmälningstidens utgång.

ANMÄL DIG HÄR