NYHETSBREV FRÅN REGION BLEKINGE | MÅNDAG 17 OKTOBER 2016 | LÄS PÅ WEBBEN | SKICKA TILL EN VÄN
En bra sommar för Blekinges hotell och campingar
Sommarturismen växer i Sverige och sommaren har varit mycket bra för de aktörer i Blekinge som erbjuder logi. Intäkterna för de kommersiella aktörer i Blekinge som erbjuder övernattning ökade med över åtta procent.

I sommar uppgick antalet övernattningar vid svenska boendeanläggningar till 27,1 miljoner. Det var en marginell ökning på knappt 40 000 gästnätter jämfört med sommaren 2015.

De långväga besökarna till Sverige blir allt fler. Flest nya flerdagsbesökare kommer från Tyskland (+4 procent), Kina (+25 procent) och Storbritannien (+11 procent). Andelen besökare från grannländerna minskar; från Norge är minskningen två procent och från Danmark minus 14 procent.

Sommarturismen utvecklades åt olika håll i flera regioner. Dalarna och Gotland lockade flest nya besökare med en ökning på 77 000 besök vardera. I Västra Götaland och Halland däremot minskade antalet besök med 150 000 respektive 110 000 övernattningar.

Enligt statistik från Tillväxtverket/SCB, som omfattar perioden juni till och med augusti, ökade logiintäkterna i Blekinge för kommersiella boenden (hotell, vandrarhem, camping, stugbyar) med 8,5 procent samtidigt som antalet gästnätter minskade med 3,6 procent. Antalet övernattningar på kommersiella boenden var under sommaren 2016 i samma nivå som under 2013.

- Förklaringen är troligen att vi har färre bäddar i regionen då flera kommersiella boenden har gjorts om till asylboenden, säger länsturismchef Leif Wictorén. De boenden som har haft öppet för turister har haft en mycket bra beläggning,

Det finns ingen statistik över övernattningar på privata boenden. Flera privata uthyrare som marknadsför sig genom egna webbplatser eller nätverk uppger dock att även de har upplevt en ökad efterfrågan på boende.

En av aktörerna, Novasol som hyr ut privata boenden, meddelar att fram till oktober hade bolaget 14 procent fler bokningar i Blekinge. Inför nästa år är trycket ännu större, 36 procent fler bokningar än jämfört med samma tid förra året. Samtidigt är bristen på boende att hyra ut stor, i år ökade antal objekt med endast ett par procent.

- Summerar vi sommaren har den varit mycket bra för besöksnäringen i Blekinge, säger Leif Wictoren. Till exempel har kanotcentralen i Halen haft den bästa sommaren på tio år med över 13 000 paddlare. Trycket ökar på de som erbjuder övernattningar, både privata och kommersiella. Blekinge har utrymme för fler bäddar.
Så här säger några av aktörerna:
Dragsö Camping: En mycket bra sommar. Fullt hela högsäsongen. Campingen har minskat lite medan stugboendet har ökat tack vare nybyggnationen.
 
B&B Villa Orion: Sommaren har varit  mycket bra. I juli var det rekord på antalet gästnätter. Totalt sett var det under juni-augusti ungefär samma beläggning som förra året. 

Tredenborgs Camping: Sommaren har varit mycket bra. Beläggningen i juli suverän men för- och eftersäsongen måste bli bättre. 

Långasjönäs Camping & Holiday Village: En mycket bra sommar, både besöksmässigt och vädermässigt. En ökning när det gäller camping och stugboende, glassförsäljning och uthyrning av kanoter och båtar. Minskning av fiskekortsförsäljning. 
Brokamåla gård: Sommaren har varit fantastisk. Juni och juli är båda bättre än 2015. Utöver de årliga evenemangen, Sweden Rock, Nostalgia, Tosia Bonnadagar och hundutställning, har orienterings-SM märkts av ordentligt.
 
Best Western Karlshamn: Sommaren har varit bättre än förra året, ökning med 15 procent under maj-augusti. Konferenser har ökat väldigt mycket, dock främst under arbetsmånaderna.

Trummenäs Camping: Bästa beläggningen på länge. Jämfört med 2015 har beläggningen ökat med 16 procent.

Ronneby Brunn: Förra sommaren var fantastisk och denna har varit ännu bättre, både när det gäller omsättning och beläggning. Vissa tider har hotellet varit fullbelagt. Under juli och augusti slogs rekord i omsättning.
Visit Blekinge

– satsning för att stärka platsvarumärket Blekinge och Blekinges besöksnäring

Genom samarbetet i Visit Blekinge skapar vi förutsättningar för en stärkt marknadsföring och samlad satsning för att synliggöra Blekinge som besöksmål, både nationellt och internationellt.

För varje enskild aktör eller kommun kan det vara svårt att nå ut med marknadsföring eller delta på mässor. I bland är också Blekinge för litet och vi får agera gemensamt i Sydsverige eller med andra aktörer.

Genom att samla resurser och engagemang blir vi starkare och når längre. Här finns också samarbetet med Visit Sweden som en grund.
 
Jag får ofta frågan Vad gör Visit Blekinge? Eftersom Visit Blekinge ska synas mest utanför regionens gränser blir det naturligtvis mindre exponering i Blekinge. Men givetvis är paketering och synliggörande viktigt även här hemma.

Bästa informationen finns på Visit Blekinges webbplats. Visit Blekinge är också aktiv i sociala medier som Facebook och Instagram, kanaler som jag hoppas att alla kan vara med och bidra till.
 
Vi behöver alla vara marknadsförare och ambassadörer för Blekinge. Värdskap och bemötande är många gånger lika mycket värt som platsen.
 
Nu ser jag också fram emot blekingska framgångar på nationella planet. På tisdag är det Stora tillväxtdagen i Stockholm som avslutas med prisutdelning av Stora turismpriset. Glädjande nog syns Blekinge även här genom finalisten Brokamåla Gård.
 
Anna-Lena Cederström
Regiondirektör

Om du inte vill prenumerera på nyhetsbrev från Region Bleking kan du avregistrera dig här.
Är du inte prenumerant men vill ha våra nyhetsbrev? Anmäl dig här.