Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa
23 oktober 2018

Kulturkompetens har blivit allt mer erkänd som en nödvändighet för kommunernas personal. När medborgaren/asylsökanden uppfattningar och föreställningar om fysiska och psykiska sjukdomar skiljer sig avsevärt från det västerländska tänkesättet är detta något som påverkar insatserna, diagnostiken, behandlingen och dess resultat. Kulturkompetens innebär att vara medveten om den egna kulturen och hur den påverkar våra egna attityder, värderingar, tankar och beteende. Grundläggande kunskaper om andra kulturer och hur dessa kan påverka beteendet och benägenheten att söka hjälp. Det är även viktigt att ha en lokal kännedom, dvs. kunskaper om och erfarenheter av de invandrar- och minoritetsgrupper som är aktuella i det egna området: antal individer, åldersstruktur, könsfördelning, vistelsetid i Sverige, graden av anpassning till det svenska samhället och eventuell flyktingbakgrund.
Exempelvis nämner socialstyrelsen att mellan 20 och 30 procent av asylsökande flyktingar som kommer till Sverige beräknas lida av psykisk ohälsa. Många med psykiatrisk problematik har kontakt med kommunernas olika verksamheter. I flera kulturer är det vanligt med stigmatisering av personer med psykiska sjukdomar och många nyanlända migranter undviker därför kontakt med kommunen samt med hälso- och sjukvården, vilket kan innebära att personen inte får rätt stöd och hjälp.

Syfte
Kulturkompetens som stöd för dig som möter personer med  psykiska ohälsan kopplad till asyl och migration.

Målgrupp
Personal, tjänstemän politiker, handläggare och övriga  som möter personer från andra kulturer.
 
Föreläsare
Robert Johansson och Jimmy Emanuelsson, Religionsvetarna.
    
Program

09.00 - 09.15 Introduktion

09.15 - 10.00: Bakgrund till kulturmöten: klanen, släkten och familjens betydelse

Många av de migranter som kommer till Sverige har sin bakgrund i en kultur där klanen, familjen och släkten intar en dominerande roll. Vad händer i mötet med Sverige, ett av världens mest individualiserade länder, där staten antas fylla nästan alla säkerhets- och trygghetsfunktioner? 

Grupphedern är den kulturella grund som klansamhället vilar på. Vi granskar närmare vad heder kan innebära i relation till psykisk ohälsa samt vad som kan vara viktigt att tänka på i ett svenskt sammanhang. 

10.00 - 10.15: Fikapaus
 
10.15 - 12.00: Psykisk ohälsa i Afghanistan och Syrien: kulturella föreställningar och förhållningssätt
Det finns betydande kulturella skillnader när det gäller att förstå, tolka och sätta begrepp på mentala (o)hälsotillstånd och deras symptom. Exempelvis kan det handla om föreställningar kring tillståndets allvar och/eller realitet, huruvida det är kroppsligt eller ”själsligt”, om det är förknippat med stigma och tabu, samt tänkbara naturliga eller övernaturliga orsaker. 

Kulturella förståelser av hälsoproblem har reella konsekvenser när det kommer till huruvida människor är motiverade att söka vård, vem man söker vård av, hur man ger uttryck för sina problem, vilka strategier som används för att hantera problemen, samt vilken roll familj och anhöriga spelar. Med exempel hämtade från Afghanistan och Syrien synliggör vi vanliga föreställningar, begrepp och förhållningsätt.

12.00 - 13.00: Lunch
 
13.00 - 15.00 (fika ca. 14.00): Kulturmöten och psykisk ohälsa – Workshop
Workshopen inkluderar gruppövningar och diskussioner. Vi diskuterar lidandespråk – idiomatiska uttryck för negativa känslotillstånd – och visar hur dessa kan se olika ut över kulturgränserna. I fokus återfinns också vardagliga kulturmötessituationer och vi diskuterar hur man kan närma sig tabubelagda ämnen på ett respektfullt sätt. Slutligen ger vi några exempel på praktiska förhållningsätt i möten och bemötande, samt vad som är viktigt att tänka på i olika fall.  

Datum och tid
23 oktober 2018, kl. 09.00 - 15.00.

Plats
Fyrbodals kommunalförbund, Museigatan 2, Uddevalla

Avgift
Avgift uttas med 2 200 kronor per deltagare exklusive moms och inkluderar kostnad för kaffe och lunch. 

Anmälan
Anmälan sker senast den 25 september via länk nedan.

Avanmälan
Avanmälan är avgiftsfri fram till sista anmälningsdatum. Därefter är anmälan bindande och hela kursavgiften faktureras. Anmäld plats kan överlåtas till kollega. Avanmälan sker till kansli@fyrbodal.se.

 


ANMÄLAN