Indledning

Øjeblikket, som vi igennem det sidste års tid har glædet os til, indfandt d. 26. september, hvor den tidligere østtyske våbenfabrik i Beijings 798 Arts District kunne tages i brug, og Det Danske Kulturcenter åbne dørene for sin første udstilling. Den kinesiske arkitekt Lv Pinyings tegnestue har nænsomt slebet bygningens oprindelige Bauhaus-stil til, så Centret i dag fremstår i en rå, kinesisk-nordisk form. De kommende måneder går med at flytte ”rigtig” ind samtidig med at betjene den meget store interesse, der er for udstillingen ’Age and the City: Copenhagen Experiments’. Senere på året vil de kinesiske gæster kunne opleve Statens Kunstfonds smykkesamling i Centret.
 
Ud over det udpluk af nationale projekter, som vi fortæller om i nyhedsbrevet, arbejder alle Institutter intenst på en lang række områder, hvor man i stigende grad ikke kun tænker nationalt, men også regionalt. I takt med at pengene til kultur bliver knappere og knappere, vil man naturligt se ud i verden og arbejde med nye og regionale partnere. Eksempler herpå er det nordisk-baltisk-russiske medieudviklingsprojekt i Baltikum; tanker om fælles satsninger ved markeringen af 150året for Danmarks diplomatiske forbindelser med Japan i 2017; projekter med polske partnere som kan bredes ud i andre af Visegrad-landene og ind i Ukraine.

Den nye tilgang vil have betydning for vores næste rammeaftale for 2017 og frem, som vi i løbet af de kommende måneder skal indlede dialogen om med Kulturministeriet. Her vil en opprioritering af den regionale tilgang blive en af komponenterne i aftalen.
 


>>

KINA
Det Danske Kulturcenter taget i brug

Lørdag den 26. september skete det. Det Danske Kulturcenter i Beijing blev taget i brug med åbningen af udstillingen ’Age and the City’. Udstillingen diskuterer, hvilke konsekvenser den demografiske udvikling i henholdsvis Danmark og Kina har/vil få for udviklingen af byernes typologi.
 


>>

RUSLAND
Carl Nielsens 150-års Jubilæum

“Who is the most underrated composer of the 20th century? [ …] Carl Nielsen.” Sådan skriver den amerikanske musikkritiker Alex Ross på bloggen 'The Rest is Noice' som svar på kollegaen Jerry Bowles’ spørgsmål.

>>

De Nordiske Uger

DKI har fokuseret på børne- og ungekultur og bæredygtighed i de danske arrangementer under ’De Nordiske Uger’. Her udstillede DKI blandt andet smukke børnetegninger, der tager afsæt i H.C. Andersens eventyr, i egne lokaler.

>>

Innovation inden for design og teaterkunst

I november og december er Instituttet vært for en udstilling af dette års Hetsch-medaljevinderes designs, et projekt som drives i samarbejde med Københavns Erhvervsakademi - nu for andet år i træk.

>>

BRASILIEN
Danske film vinder nyt land i Brasilien

I 2014 skabte Det Danske Kulturinstitut i Rio de Janeiro et paraplyprojekt, som samler alle dets filmvisninger i Brasilien under navnet ’CineKlap’. Takket være dette initiativ har Det Danske Kulturinstitut gjort sig til en markant spiller på den brasilianske film- og biografscene.

>>

BRUXELLES
Carl Nielsen 150-års Jubilæum fejres

I anledningen af 150 året for den danske komponist Carl Nielsens fødsel, afholder DKI Bruxelles to events med fokus på kunstens og musikkens rolle i unges dannelse og sociale mobilitet.

>>

ESTLAND, LETLAND OG LITAUEN
Et fint/bredt kulturefterår

'Survival k(n)it 7', 'Homo Novus' og 'Baltic Sea Docs' er tre betydelige, internationale festivaler, som har præget sensommerens kulturdagsorden i Riga. I alle tre har DKI medvirket aktivt i udformningen og støttet finansielt, særligt med henblik på at skabe dialog mellem danske og baltiske kunstnere/andre aktører.

>>

POLEN
Fejring af European Day of Languages

I 2001 valgte Europarådet at erklære den 26. september for ’European Day of Languages’. Siden da har der den dag været arrangeret talrige projekter over hele Europa. Ideen med at fejre ’European Day of Languages’ er at markedsføre flersprogetheden og sprogundervisningen for børn og voksne.

>>