Inspirationsdag; Våld i nära relationer inom verksamhetsområde funktionshinder/socialpsykiatri
Välkomna till en inspirationsdag på temat
”Våld i nära relationer inom verksamhetsområde funktionshinder/socialpsykiatri”
2 oktober 2018 på Quality Hotel Vänersborg.

 
Inspirationsdagen syftar till att ge ökad kunskap om och förståelse för våld rent allmänt (dess former, mekanismer och konsekvenser), men också om metoder, arbetssätt och verktyg dvs konkreta redskap. Allt för att bli bättre på att prata om våld och kunna stödja brukare inom funktionshinder och socialpsykiatriområdet i dessa frågor.

En dag på detta tema berör givetvis kärlek, relationer och gränssättningar, men avser inte bara kärleksrelationer utan även andra familjenära relationer där gränssättningar, makt och beroendeställning är relevanta begrepp. Viktigt är också att inte bara ha fokus på kvinnors utsatthet utan även män och personer med annan könstillhörighet samt att föra diskussioner kring HBTQ-frågor, heteronomer m.m.

Program för dagen 
08.30 - 09.00:
Kaffe/te och smörgås serveras

09.00 - 09.15:
Välkommen! Maria Klamas och Anders Sandberg

09.15 - 11.00 inklusive paus:
Vad är våld? Vikten av att se och fråga” Josefin Grände

11.00 - 12.00:
”Hur kan vi förebygga att kvinnor och män med intellektuella och psykiska funktionsvariationer utsätts för våld i nära relationer?  VIP-programmet och projekt Respektfulla relationer” Sussi Johansson, Caroline Leiding och Ulrica Pettersson

12.00 - 13.00 LUNCH

13.00 - 13.45:
”Hur kan vi prata om våld med personer med kommunikativa och kognitiva funktionsnedsättningar?” Amanda Nyberg

13.45 - 14.15 KAFFE

14.15 – 15.15:
”Något har hänt - om att må bättre efter sexuellt våld” Erika Gustafsson och Sheila Silvestre

15.15 - 16.00:
”Schyssta Relationer - att synliggöra och förebygga våld bland och mot personer med intellektuell funktionsnedsättning”. Kerstin Nettelblad

Presentation av föreläsarna och deras föreläsningar finns nedan.


Målgrupp

Inspirationsdagen riktas till dig som jobbar inom funktionshinder och socialpsykiatriverksamheter.

Datum
2 oktober 2018

Plats
Quality Hotel Vänersborg

Antal platser
Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Kostnad
Kostnaden är 500 kronor/deltagare för anställda i Fyrbodals 14 medlemskommuner och inkluderar förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. För deltagare utanför Fyrbodals kommuner är kostnaden 700 kronor/deltagare.

Anmälan är bindande dock inte personbunden. Avanmälan senast 18 september. Vid utebliven avanmälan debiteras konferensavgiften 500 kr respektive 700 kronor per deltagare. Samtliga avgifter exklusive moms.

Mer information om dagen
Frågor besvaras av Maria Klamas, 0522-44 08 31, maria.klamas@fyrbodal.se

Anmälan
Anmälan senast 18 september. Deltagarantalet är begränsat, först till kvarn gäller.

Anmälan är stängd.
 


ANMÄLAN SKER HÄR
Inspirationsdagen sker i samarbete mellan Fyrbodals kommunalförbund och Länsstyrelsen Västra Götalands län
Presentation av föreläsare:
Vad är våld? Vikten av att se och fråga?
Josefin Grände är legitimerad psykoterapeut, författare och handledare. Hennes föreläsning kommer att ge en grundläggande kunskap och förståelse för vad våld är, men också om vikten av att se och fråga. Våld kan se ut på många olika sätt och utövas i många olika slags relationer. Föreläsningen ger kunskap om våldets olika uttryck och mönster och vilka konsekvenser våld kan innebära, både på kort och på lång sikt, i människors liv. Föreläsningen beskriver också den särskilda utsatthet som funktionsvariationer kan innebära i våldsutsatthet, och vikten av att man som professionell kan se och fråga om våld. Du kan läsa mer om henne via: josefingrande.se


09.15 - 11.00
Josefine Grände
Hur kan vi förebygga att kvinnor och män med intellektuella och psykiska funktionsvarianter utsätts för våld i nära relationer? VIP-programmet och projekt Respektfulla relationer
Sussi Johansson, deltagare med egen erfarenhet av VIP-programmet, Caroline Leiding, arbetskonsulent och certifierad VIP-gruppledare och utbildare i VIP-programmet och Ulrica Pettersson, projektledare för Respektfulla Relationer kommer att fokusera på hur vi kan förebygga att kvinnor och män med intellektuella och psykiska funktionsvariationer utsätts för våld i nära relationer. Sussi Johansson och Caroline Leiding kommer att berätta om VIP-programmet och om hur det används i arbetet med att förebygga våld i nära relationer hos personer med intellektuella och psykiska funktionsvariationer. Syftet med VIP-kursen är att förebygga att personer i målgruppen utsätts för eller utsätter andra för våld i nära relationer. VIP-programmet handlar om att på olika sätt bli medveten om sina känslor, träna på att sätta gränser och lära sig om våldets olika uttryck för att lättare göra val som är bra för en själv i olika situationer.


11.00 - 12.00
Ulrica Pettersson, Sussi Johansson och Caroline Leiding
Hur kan vi prata om våld med personer med kommunikativa och kognitiva funktionsnedsättningar?
Från DART kommer Amanda Nyberg och berättar om det nya bildstödet om våld. Amanda är legitimerad logoped och projektledare för Bildsamt. Personer med funktionsnedsättning är särskilt utsatta för våld och personer med kommunikativa och kognitiva funktionsnedsättningar är extra sårbara. Sedan 2016 driver Dart- kommunikations och dataresurscenter ett utvecklingsprojekt med syfte att både förebygga våld och göra det möjligt för personer i behov av kommunikationsstöd att berätta om våld och få det stöd och den hjälp de har rätt till enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
I projektet Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld (http://bildsamt.se) som drivs med medel från Arvsfonden har vi tagit fram en mängd bildstödsmaterial som kan användas för samtal om våld i olika verksamheter. Materialen är utvecklade i nära samarbete med verksamheter som möter personer med kommunikativa och kognitiva funktionsnedsättningar och har utvärderats och granskats av en expertgrupp. Under denna presentation får du mer kunskap om de material som tagits fram, om resultatet från utvärderingen och om hur du i ditt arbete kan använda våra material för att ställa frågor om våld.



13.00 - 13.45
Amanda Nyberg
Något har hänt - om att må bättre efter sexuellt våld
Erika Gustafsson och Sheila Silvestre från forum SKILL kommer att prata om projektet ”Något har hänt”. Det är ett arvsfondsprojekt som drivs av resursorganisationen forum SKILL. Projektet riktar sig primärt till personer som har normbrytande intellektuella funktionsvariationer. Genom att lyfta goda exempel på hur andra har gjort för att må bättre igen kan det bli lättare prata om sexuellt våld. På en anpassad webbsida kommer det från och med hösten 2019 att finnas kortfilmer, webbspel och information om vad de kan göra som har varit utsatta för sexuellt våld och mår dåligt. Här kommer det även att finnas verktyg för personal och andra som finns runt den primära målgruppen. Erika och Sheila kommer att berätta om arbetet med att ta fram metodmaterialet och hur det ser ut för målgruppen när det gäller kunskaper kring sexuellt våld, rättssäkerhet och möjligheter till ett bättre mående.
Forum SKILL driver i Göteborg olika projekt och verksamheter med utgångpunkt i mänskliga rättigheter. Något har hänt är deras tredje Arvsfondsprojekt som kretsar kring sexualitet, normer och rättigheter. Du kan läsa mer via länkarna: www.forumskill.se och www.någotharhänt.se



14.15 - 15.15
Sheila Silvestre och Erika Gustafsson
Schyssta Relationer - att synliggöra och förebygga våld bland och mot personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Kerstin Nettelblad är enhetschef och samordnare för barn och unga på "Utväg Skaraborg". Utväg Skaraborg är en myndighetssamverkan som arbetar mot våld i nära relation. Samverkande myndigheter är Hälso- och sjukvården, Socialtjänsten, Polisen, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten. Utväg Skaraborg har också samverkan med den idéburna sektorn i form av kvinnojourer, Brottsofferjourer, RFSL Skaraborg med flera.
Utvägs kärnverksamhet är stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar/har utövat våld och barn och unga som upplever eller har upplevt våld.
Utväg arbetar också med utbildningar och andra kompetenshöjande insatser för och tillsammans med de samverkande myndigheterna, exempelvis kring utvägsmodellen "Schyssta relationer" vilken Kerstin kommer att berätta mer om. Modellen utgår från en manual kring hur man kan arbeta i gruppform med frågor om relationer, sex och samlevnad samt våld.
De startade som projekt och utvärderingen visade att både personal och brukare upplevde att det gjorde skillnad, våldet minskade både i daglig verksamhet och på boendet. Sedan 2010 erbjuder Utväg Skaraborg utbildning till "Schyssta relationer" - gruppledarna. Du kan läsa mer på www.utvag.se.



15.15 - 16.00
Kerstin Nettelblad