Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn och unga

5 december 2017

Antalet ensamkommande barn och unga som söker asyl i Sverige flerdubblades under 2015 och även om det nu har skett en kraftig minskning och är nyanlända så finns fortfarande fler ensamkommande barn än någonsin som är i behov av socialtjänstens insatser. Från ett omfattande nymottagande ställs nu socialtjänsten inför andra situationer, med allt som följer vid avslag på asylansökningar eller beslut om uppehållstillstånd mm.
 
Ansvaret för de ensamkommande barnen delas av flera myndigheter, men kommunen bär det yttersta ansvaret för att varje barns behov tillgodoses i praktiken. Socialtjänsten ansvarar för att barnen och ungdomarna erbjuds tryggt och säkert boende, med individuellt anpassat stöd och möjlighet till utveckling. Detta förutsätter att deras behov utreds på ett rättssäkert sätt och att insatser utformas så att de svarar mot behoven. Sociallagstiftning och andra regler om handläggning och dokumentation gäller för ensamkommande barn på samma sätt som i övriga ärenden.
 
Dagen innehåller en grundläggande genomgång av regelverket kring socialtjänstens ansvar för de ensamkommande. Huvudsakligen fokuseras på praktisk tillämpning av regler för handläggning och dokumentation samt planering, genomförande och uppföljning av insatser.
Under 2016 tillkom ett antal regeländringar inom området, bl a infördes en ny placeringsform för unga 16-20 år och nya HVB-föreskrifter trädde i kraft. Även under 2017 tillkommer regeländringar, bl a åldersbedömning tidigare under processen och förändrat ersättningssystem. Under dagen berörs hur detta påverkar kommunerna och vilken omställning som krävs.

Innehåll bl a:
  • Ensamkommande barn och barnrättsperspektivet
  • Nya regelverk – nya förhållningssätt?
  • Ansvarig kommun och andra aktörer med ansvar
  • Att utreda barn och ungas behov – handläggning och dokumentation
  • Om olika placeringsformer: familjehem, HVB och stödboende
  • Vårdplan, uppdrag och genomförandeplan
  • Socialnämndens ansvar under placering
  • Omplacering i annan boendeform mm
  • Särskilda situationer som uppstår vid t ex avslag, TUT/PUT, ålderuppskrivning och när vårdnadshavare kommer till Sverige.
  • Uppföljning
  • Fortsatt stöd efter placering
Målgrupp
Kursen vänder sig i första hand till handläggare, chefer och andra ansvariga inom socialtjänsten i kommunerna inom Fyrbodal, men kan också vara av intresse för personal inom HVB-vården.

Datum och tid
5 december 2017, 09.00 - 16.00. Kaffe och fralla serveras från kl. 08.30

Plats
Folkets Hus/Kulturhuset Trollhättan, Kungsgatan 25. Lokal: Clio
Avgiftsbelagd parkering (för hela dagen) finns bl a på affärshuset Oden, som ligger i närheten av Folkets Hus. I kvarteren runtomkring Folkets Hus finns avgiftsbelagd parkering för 4 timmar. Du kan förnya parkeringstiden i samband med lunchen.

Kursledare
Ulrika Ekebro, auktoriserad socionom med bakgrund inom socialtjänst och tillsynsverksamhet. Sedan 2010 arbetar hon med utbildning och kvalitetsutveckling inom det sociala området.

Avgift
Avgift uttas med 2 300 kronor per deltagare exklusive moms och inkluderar kostnad för förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe samt litteratur.
 
Anmälan
Anmälan senast 3 november 2017.
Anmälan är bindande och vid återbud efter sista anmälningsdag debiteras full avgift. Anmäld plats kan överlåtas till kollega. Bekräftelse skickas ut till anmälda deltagare efter anmälningstidens utgång.
  


KLICKA HÄR FÖR ANMÄLAN