Klikk her for å åpne bladet i en nettleser
Rådgivingsnytt 3 Mars 2016
Innhold
Kontakt oss
Daglig leder, rådgiver økologisk
Inger Birkeland Slågedal
Tlf: 918 70 893
 
Prosjektansvarlig, administrasjon
Wenche Rundsag Høgetveit
Tlf: 950 20 326
 
Kontoransvarlig, administrasjon
Nina Ryen
Tlf: 996 95 180
 
Rådgiver, økonomi
Torleiv Roland
Tlf: 906 24 873
 
Rådgiver, grovfôr
Josefa Andreassen Torp
Tlf: 907 66 313
 
Rådgiver, grovfôr
Svein Lysestøl
Tlf: 918 69 976
 
Rådgiver, grovfôr
Karin Hansen Nærland
Tlf: 959 78 069
Rådgiver, økologisk
Georg Smedsland
Tlf: 920 98 651
 
Rådgiver bær og teknikk
Jan Karstein Henriksen
Tlf: 905 90 032
Rådgiver. frukt og bær
Anne Vintland
Tlf: 404 35 557
Rådgiver, potet og korn
Sigbjørn Leidal
Tlf: 905 73 641
 
Rådgiver, grønnsaker og engfrø
Astrid Gissinger
Tlf: 917 63 115
Rådgiver, byggtegning
Alf Gunnar Nøkland
Tlf: 488 84 207
Tekniker
Lars Fossdal
Tlf: 907 63 621
Følg oss på Facebook

Mars

Rådgivingsnytt nr 3 kommer som blad i postkassen og til din digitale postkasse. 

I 2016 vil vi totalt sende ut åtte rådgivingsnytt, og fire av disse sendes kun digitalt, de siste fire kommer også til din postkasse.

Følg oss også på facebook - Norsk Landbruksrådgiving Agder - og sjekk møtekalenderen for aktuelle kurs og fagmøter/turer  på vår nettside - agder.nlr.no
 


Foto: Jan K Henriksen, NLR Agder
Pløying med vendeplog i Øyslebø
Lederen - Rekruttering og grønt skifte

Nye bønder, unge bønder, landbruksskoleelevar - det er viktig at dei får eit godt tilbod om kunnskap og kompetanseheving i ei tid med grønt skifte og mange utfordringar også innan landbruket. 
 
Det grøne skiftet er på gang og både miljøvernarar og politikarar frå venstre til høgre talar om det. Nokon ønsker også å gjere noko med det innan landbruket, som tradisjonelt er ei grøn næring, men som kan bli ennå grønare. Her er mykje å hente på energisektoren og landbruket sjølv kan i stor grad bidra med eigne ressursar som til dømes biomasse. Eit aktuelt eksempel er avdekkinga av palmeolje i biodrivstoffet som brukast i Norge. Erik  Lahnstein som er direktør i Norges Skogeigarforbund, seier at vi har meir enn nok bioressursar her i landet og ikkje treng å importere noko utanfrå, men at næringa då må ha betre rammevilkår. Statkraft arbeider med å få til ein produksjon av lønsamt biodrivstoff basert på norsk skog på Tofte. Det er mange utfordringar og diskusjonen går høgt omkring kor klimavenleg det er å hogge skog til biodrivstoff. GROT, eller hogstavfall er uansett miljøvenleg både i eit kort og i eit langt perspektiv.
Ein ting er sikkert, og det er at vi heile tida treng ny kunnskap og kompetanse i landbruket, og då speler dei vidaregåande naturbruksskolane ei viktig rolle. No skal det byggast nytt, både i aust og vest på Agder, og det er viktig med tanke på rekruttering til landbruksnæringa. Ein vidaregåande skole med vekt på naturbruk og agronomi må vere moderne og oppdatert på ny kunnskap, både i teori og praksis. Det er viktig for motivasjonen og for å kunne utvikle landbruket i ein miljø- og klimavennlig retning.
Diskusjonen om kompetansekrav i landbruket er ikkje landa, og vi har ein minister som er skeptisk og trur at eit slikt krav kan skremme vekk dei unge. Lærdom er ei lett bør, og i mest alle bransjar er det krav om formell kompetanse, så kvifor ikkje innføre kompetansekrav i landbruket slik fleirtalet i rekrutteringsutvalet ønsker – inkludert faglaga.
 
God påske!
Inger Birkeland Slågedal


Foto: Torleiv Roland
Elever ved Lyngdal KVS på gårdsbesøk hos Vintland Bringebær
Bioenergi i landbruket

Biobrensel anlegg på gårdsbruk som har stort energibehov kan være økonomisk lønnsomt, bedre komforten og være praktisk i bruk.

Les mer

Foto: Anstein Imeland
Fyringsanlegg på gården.
Vår i sauehuset

Rett fôring gjør lamming enklere og hjelp til med fødsel når det er nødvendig.

Les mer

Foto: Lars Fossdal, NLR Agder
Trillinger
Takk, Ove Myklebust!

Ove Myklebust har nå i over 4 år vært engasjert som prosjektleder for «Ny giv i sauehaldet i Vest-Agder». Han avslutter sitt arbeid 1. april, og vi ønsker å gi han en stor takk for vel utført arbeid!

Les mer

Arkivfoto av Ove Myklebust
God forrentning og godt klimatiltak

Å gjødsle skog er noe av det mest lønnsomme en skogeier kan gjøre. I hvert fall når regjeringen har bevilget 30 millioner kroner over statsbudsjettet til skoggjødsling som et klimatiltak.

Les mer

Foto: Torleiv Roland, NLR Agder
Retningslinjer for investeringstilskudd til sauehus på Agder.

I nye retningslinjer fra Innovasjon Norge skal det nå bare kunne gis investeringstilskudd til gårdsbruk innenfor distriktskommunene. 
 
Det blir ingen generelle avslag av søknader til sauehus på Agder. Søknader blir vurdert i hvert enkelt tilfelle. Det ønskes ikke nye store etableringer i sauenæringen. Det blir lagt stor vekt på ressursgrunnlaget på garden, herunder grovfôrgrunnlag, erfaringer fra næringen og kompetanse ved behandlinger av søknader. Er du i planleggingsfasen med nytt sauehus eller opprusting og utvidelse av eksisterende sauehus og lurer på om det er mulighet for investeringsstøtte anbefales det å kontakte Agderkontoret til Innovasjon Norge.

Torleiv Roland


Foto: Torleiv Roland, NLR Agder
Sau på beite i Holum
Kalking, et lønnsomt tiltak

Næringsopptaket hos plantene vil normalt bedres som følge av kalking, og dette gir normalt grunnlag for avlingsøkning.

KALKLEVERANDØRER


Les mer

Mineralgjødsel

Det er kampanje på gjødsel nå i mars og for de som ikke har handlet gjødsel lønner det seg normalt å gjøre innkjøpet nå.   

Les mer

Omrøring i husdyrgjødsel

Vær obs og ha sikre prosedyrer omrøring i husdyrgjødsel. Gass fra gjødsellager er alvorlig og har tidligere forårsaket dødsulykker.   

Les mer

Arkivfoto: LHMS
Grovfôrøkonomi

Kjenn din grasavling på skiftenivå.
Avlingsregistreringer og analyser av husdyrgjødsel vil bidra til mer optimal gjødslingsplan og bedre økonomi.


Les mer

Foto: Jan K Henriksen, NLR Agder
Husdyrgjødselspredning
Vellykket resultat av våronna

Tips om tilpasninger og riktig bruk av det tekniske utstyret i våronna for at jorda di skal kunne gi deg gode produksjonsresultat og lønnsom drift.   

Les mer

Foto: Jan K Henriksen,NLR Agder
Stripespredning av husdyrgjødsel. Traktor med tvillinghjul.
Fornying av eng og beite

Store grovfôravlinger av god kvalitet danner grunnlaget for drifta på bruk med grovforbasert produksjon. Eldre eng med lite kulturplanter gir lavere avling.Ved fornying av eng og beite er valg av riktig frøblanding viktig, men andre faktorer betyr også mye for et vellykket resultat.

Les mer

Ta prøve av husdyrgjødsla!

Vi oppfordrer til å ta prøve av husdyrgjødsla i vår, for å kunne få en mer optimal gjødsling.

Les mer

Engfrødyrking - Noe for deg?

Etterspørselen øker og vi trenger flere dyrkere som vil produsere frø av timotei, engsvingel eller raigras. Varemottaket er FK Rogaland Agder.

Les mer

Korn til modning som dekkvekst i gjenlegg

Korn til modning har lenge vært en vanlig dekkvekst ved såing av gjenlegg til eng, særlig i kystnære deler av Rogaland og Agder, samt dalbygder i Aust-Agder.  

Les mer

Økonytt før sesongen

Av dei syrebaserte ensileringsmidla er GrasAAT Lacto ikkje lenger tillete i økologisk produksjon, alternativ er på plass. Gledelig nytt av året er GrasAAT SX for fortørka gras fra 30-50 % ts.

Les mer

Bedre avling, mindre frostskader

Frostvanning på toppen av plasttunnel i morell ga meget god effekt, og det var stor forskjell på antall friske blomster der det var frostvannet, sammenlignet med bare plasttunnel.

Les mer

Plantevern i bær og frukt

Nyheter og endringer.
Det er lite nye preparat godkjent før sesongen 2016, men det er noe endringer i bortfall av midler.


Les mer

Ny plantevernforskrift

Forskriften ble innført 1.6.2015. For dyrkere er det noen forsterkede krav bl.a. når det gjelder dokumentasjon av integrert plantevern. De arbeider med å få på plass en sjekkliste som skal fylles ut før vekstsesongen og hvis man ikke gjøre noen endringer er det ikke behov for ytterligere dokumentasjon på IP.

Les mer

Som medlem i Norsk Landbruksrådgiving har du tilgang til enkelte utgaver av Bondevennen, og ny utgave av Bondevennen ligger på nettet nå.
Du trenger ikke brukernavn eller passord, bare klikk deg inn på linken under.

NB! Du må være fast abonnent på Bondevennen for å motta bladet i postkassen.

Ønsker du å abonnere fast på "Bondevennen" klikk her for info.


Bondevennen

Felles bestilling av insektsnett

Det har vært ønske om å ha en fellesbestillinga insektsnett, siden det blir forholdsvis dyrt og vanskelig å bestille når man bare skal ha litt duk. Antatt pris ca. 4,- pr m2. + mva. Bredde 13 meter.
  • Gi beskjed om du skal bruke den til gulrot eller kål. (Forskjellig maskevidde)
  • Gi beskjed om hvor mange m2 eller løpemeter du ønsker. Prisen er avhengig av hvor mange som bestiller.
Gi beskjed innen tirsdag 5. april.
Kontakt astrid.gissinger@nlr.no, 917 63 115

Fossilfri landbruksplast

NLR Agder i samarbeid med miljøstiftelsen ZERO, og fylkesbondelagene i Agder starter med utprøving for klima- og miljøtiltak i landbruket. Planen er å hente praktiske erfaringer ved bruk av rundballeplast, plastfilm og drivstoff laget av fossilfrie råvarer.    
 
Norges Bondelag har satt seg som mål om at landbruket skal gjøre seg uavhengig av fossile innsatsfaktorer, innen 2030. I Agder vil det bli samarbeid med NLR Agder for å prøve dette i praksis, blant interesserte Agderbønder.
Det er et mål å få rundt et 20-talls bønder på Agder til å prøve fossilfri rundballeplast, gjerne i mindre skala.
For rundballeplasten er tekniske egenskaper knytta til selve pakkinga antagelig det mest interessante. Foreløpige tester tyder på at fôrkvalitet neppe blir påvirket, med det vil vi også følge med på.
Det vil i 2016 bli forespørsel til bønder og maskinentreprenører om utprøving av fossilfri landbruksplast.
Kontakt gjerne Finn Aasheim på Bondelagets Agderkontor om du er interessert eller har spørsmål om dette.

Torleiv Roland
 


Våre møter

30. mars, fagtur for unge bønder, til Rogaland
31. mars, fagmøte i morell og årsmøte i morelldyrkerlaget, Lyngdal
20. april, Markdag i hageblåbær, Grimstad
21. april, Autorisasjonskurs teori, Tvedestrand
28. april, Autorisasjonskurs praksis, Tvedestrand


Se mer i vår kalender
Ca 100 rundballer til salgs i Tveit. Fra 1.slått er alle H1 kvalitet. 2. slått er H2 kvalitet. Asbjørn Bakken, telefon 908 64 488

Trenger du å få utført arbeid med steinplukking, raking og plukking i ett. Oppdrag med automatisk steinplukker utføres. Kontakt Ole Tom på telefon 915 90 090

Agro-Met gjødselvogn for spredning av tørrgjødsel til salgs. Henvendelse Byrge Kalvehagen, Grimstad, telefon 904 76 894

 
 
Sprøytetest

Funksjonstesting av traktormonterte åker- og tåkesprøyter er obligatorisk, og det er krav om at spredeutstyret må testes minst hvert femte år. Det er eier/bruker av spredeutstyret som er ansvarlig for at det er funksjonstestet og har registreringsmerke.

Funksjonstesten varer 1-3 timer og det faktureres for minimum 3 timer.

Kontakt Astrid Gissinger for mer info og påmelding.

Har du tatt fôrprøver?

Få en vurdering av fôret i Surfôrtolken, enten ved å sende oss analysesvar på fôrprøver som allerede er tatt, eller ta kontakt for uttak.

Les mer
Kjøp og salg av grovfôr

På vår NETTSIDE kan medlemmer som selger grovfôr få legge ut annonser for hva de har til salgs, gjerne hvor mye, eventuelt kvalitet og med kontaktinformasjon. Dersom noen ønsker å kjøpe fôr kan vi også legge ut annonse om det. Vi er kun formidlere og står utenfor enhver handel.
 
For bestilling av gratis annonse send bestilling til JOSEFA eller tlf. 907 66 313.
 

Fakturering

Vi sender ut faktura på epost til alle som står
registrert med sin epostadresse. Du kan frem-
deles få den i postkassen, men da må du gi
beskjed om det. Send en sms til 996 95 180
eller ring 38 18 39 00. Du kan også ta kontakt
ved å sende epost.


Send epost

Hold deg oppdatert!

Vi opplever mye returer fra posten på grunn
av at mange får gateadresser. Husk å melde
fra om dette til oss.
Vi sender også ut mye nyttig informasjon på
e-post, men vi mangler en del e-postadresser.
Send oss din e-postadresse.


Send epost

Aktuelle tilbud til deg som medlem

Vi gir hjelp til blant annet søknader, grøfteplaner, uttak av fôrprøver, uttak av jordprøver, gjødselplanlegging, teknikkrådgiving, funksjonstest av åkersprøyte og kunstgjødselspreder, drift/økonomisk rådgiving, byggtekniske planlegging og økologisk rådgiving.

Les mer på vår hjemmeside