Dela via

Miljönytt från WSP Environmental

I detta nummer av Miljönytt kan du bland annat läsa om WSPs samarbete med Migrationsverket och hållbara leverantörskedjor i anläggningsprojekt, samt hur Boverket tar hjälp av WSP för att svara på frågan om hur väl bostadsägares kunskap om byggnaden stämmer överens med verkligheten.

Malmporten

WSP deltar i Sjöfartsverkets Projekt Malmporten, som syftar till att förbättra säkerheten och tillgängligheten för sjöfarten till Luleå. Projektet avser att anpassa förhållandena till den internationella utveckling mot större fartyg som sker inom sjöfarten. Detta innebär bl.a. att farleden behöver muddras med en omfattning av drygt 20 miljoner m3.   

BREEAM's högsta betyg Outstanding till MAX VI

Kontorsbyggnaden inom forskningsanläggningen blev med sin design det första projektet i Sverige att certifieras enligt BREEAM. Verifieringen har följt upp de krav som byggnaden projekterades för och uppnådde betyget Outstanding vilket är det högsta betyget i BREEAM och som ställer höga krav på byggnaden, projektorganisationen och byggprocessen. Projektet ägs och förvaltas av fastighets AB ML4 och totalentreprenör är Peab.
MAX IV vann Green Building award 2015. WSP har ansvarat för projektets miljöarbete och har bland annat haft rollerna som BREEAM AP och assessor samt miljökoordinator för projektet.

Hållbara leverantörskedjor i anläggningsprojekt

WSP driver tillsammans med NCC, Skanska, Peab och Trafikverket ett utvecklingsprojekt finansierat med SBUF-medel om hållbara leverantörskedjor i anläggningsprojekt.
Syftet med projektet är att fördjupa och
vidareutveckla strategier och verktyg för att
säkerställa hållbara leverantörskedjor och
ansvarsfulla materialval i projekt.

Internationella uppdrag för WSP's LEED experter

På WSP finns stor kunskap och erfarenhet av certifieringar av nya byggnader enligt olika system. Oliver Pearce och kollegor på Byggnadsfysik i Göteborg har 51 pågående certifieringar i 10 länder. 12 LEED certifieringar är levererade varav 9 Platinum och 3 Gold inkl. första LEED Platinum certifieringen i Balticum.

Kan man fråga de boende om bostadens konstruktion och funktion - eller ska man anlita proffs?

I inomhusmiljöforskning använder man ofta enkäter till de boende för att samla in olika uppgifter om olika typer av bostäder.  För första gången har nu Boverkets stora databas använts för att svara på frågan hur väl de boende och professionella besiktningspersonernas uppgifter stämmer överens.
 

Migrationsverket tar hjälp av WSP Brand & Risk  

Allt fler människor är på flykt från sina hemländer på väg till Europa. Förra året tog Sverige emot 163 000 asylsökande och fram till maj 2016 har ytterligare 13 500 sökt asyl i Sverige.

Brand & Risk fick sommaren 2015 i uppdrag från Migrationsverket att granska brandskyddet på flertalet tillfälliga boenden för asylsökande, så kallade ABT-boenden.
 

EU-domstolen tar ställning till undantag från ickeförsämringskravet i vattendirektivet

EU-domstolen har innan sommaren, i dom den 4 maj 2016 i mål C-346/14, tagit ställning till frågan om undantag från förbudet mot försämring av vattenstatusen i vattendirektivet. Kommissionen hade väckt talan mot Österrike om fördragsbrott eftersom tillstånd hade getts till byggande av ett vattenkraftverk som skulle leda till att ytvattenstatusen i en flod skulle försämras från hög till god. Det finns en skyldighet hos den berörda medlemsstaten att inte lämna ett tillstånd om projekt kan leda till försämring av ytvattenstatusen, såvida projektet inte omfattas av ett undantag enligt artikel 4.7 i vattendirektivet.

WSP medverkar i Energilyftet  

En utbildningsinsats för alla vi som jobbar med byggnader  

Energilyftet är en utbildningsinsats för att alla vi som jobbar med byggnader ska vara redo att möta kraven på att byggnader inom några år ska vara betydligt mer energieffektiva än idag.

WSP är med och utbildar energibyggare i höst

Byggnader står för 30 procent av energianvändningen i Sverige. Med allt högre energikrav på byggnader finns ett behov att förstärka kompetensen hos personalen ute på byggarbetsplatserna. Ledande aktörer inom svensk byggsektor har därför tillsammans med Energikontoren Sverige startat ett samarbete för att ta fram en utbildning för energieffektivt byggande.

WSP Environmentals utbildningar

Hösten fortsätter med vår långkörare Provtagning – utsläpp, avloppsvatten. Kursen vänder sig till personer och företag som arbetar med utsläppskontroll, provtagning och flödesmätning så att kvalitetssäkringen upprätthålls i hela provtagnings- och analyskedjan. Här kan du läsa mer om utbildningen.

Grundläggande riskhanteringsutbildning för Sevesoverksamheter  vänder sig till dig som arbetar vid verksamheter som omfattas av kraven i Sevesolagstiftningen, såväl den högre som den lägre kravnivån. Utbildningen kommer också att genomföras under våren 2017.  Läs mer om utbildningen här.

Har du sökt bland utbildningar men hittar ingen som passar era behov? Ibland kan man känna sig vilsen då förändringar inom både miljö- och arbetsmiljöområdet utvecklas snabbt. Här kan WSP hjälpa till! Läs mer här.

Byggnadsfysik Stockholm söker erfaren konsult inom miljösamordning och miljöinventering
Vi söker dig som vill arbeta aktivt med miljöstyrning, miljöcertifiering och/eller miljöinventeringar. Det är en fördel ifall du är specialiserad inom någon av de frågeställningar som berörs inom dessa arbetsområden.
Läs mer

Besök oss på: