Klikk her for å åpne bladet i en nettleser
Rådgivingsnytt 8 Desember 2015
Innhold
Kontakt oss
Daglig leder, rådgiver økologisk
Inger Birkeland Slågedal
Tlf: 918 70 893
 
Prosjektansvarlig, administrasjon
Wenche Rundsag Høgetveit
Tlf: 950 20 326
 
Kontoransvarlig, administrasjon
Nina Ryen
Tlf: 996 95 180
 
Rådgiver, økonomi
Torleiv Roland
Tlf: 906 24 873
 
Rådgiver, grovfôr
Josefa Andreassen Torp
Tlf: 907 66 313
 
Rådgiver, grovfôr
Svein Lysestøl
Tlf: 918 69 976
 
Rådgiver, økologisk
Georg Smedsland
Tlf: 920 98 651
 
Rådgiver bær og teknikk
Jan Karstein Henriksen
Tlf: 905 90 032
Rådgiver. frukt og bær
Anne Vintland
Tlf: 404 35 557
Rådgiver, potet og korn
Sigbjørn Leidal
Tlf: 905 73 641
 
Rådgiver, grønnsaker og engfrø
Astrid Gissinger
Tlf: 917 63 115
Rådgiver, byggtegning
Alf Gunnar Nøkland
Tlf: 488 84 207
Tekniker
Lars Fossdal
Tlf: 907 63 621
Rådgiver, grøfteplanlegging
Tønnes Hamar
Tlf: 995 77 638
Rådgiver, saueprosjektet
Ove Myklebust
Tlf: 489 97 712
Følg oss på Facebook

Vi i Norsk Landbruksrådgiving Agder ønsker alle medlemmer og kontakter en riktig God Jul!

Desember

Rådgivingsnytt får du også som vanlig i din postkasse.

Følg oss også på facebook - Norsk Landbruksrådgiving Agder - og sjekk møtekalenderen for aktuelle kurs og fagmøter/turer  på vår nettside - agder.nlr.no



Julehilsen fra redaksjonen!


Foto: Wenche Høgetveit, NLR Agder
Lederen - I revers og på vent

Samanslåinga med NLR Setesdal er sett på vent inntil årsmøtet i mars. Og regjeringa sitt budsjett blei lagd fram utan skatteskjerping for unge bønder.  

I blant er det klokt å tenke seg om, og i det borgarlege budsjettforliket reverserer regjeringa skatteforslaget som ville gjere overdraging av gardsbruk mykje dyrare for dei unge som vil inn i landbruksnæringa. Det tyder at det fortsatt skal vere skattefritak ved overdraging av gardsbruk innan familien, og det er godt nytt for alle som vil overta familiegarden og bli unge bønder.
Prosessen med samanslåing av NLR Agder og NLR Setesdal er ikkje reversert, men sett på vent inntil årsmøta i mars. Det blir dermed ikkje noko av dei ekstraordinære årsmøta som var planlagde no i desember. Prosessen var godt i gang, og begge partar var einige om å gå saman frå nyttår, men av ulike årsaker meiner styret i NLR Setesdal no at dei treng meir tid før avgjerda om samanslåing skal takast. Dei ønsker fortsett samanslåing, men vil utgreia vidare.
Styret i NLR Agder beklagar at prosessen stansa opp, men er opne for ei samanslåing i mars med tilbakeverkande kraft frå 1. januar 2016.
Andre stadar i landet er samanslåingane i gong; NLR Innlandet er først ute med åtte einingar som no held sine ekstraordinære årsmøte der målet er samanslåing frå nyttår. Dei blir ei stor eining som omfattar Hedmark og Oppland fylke.
Grunngjevinga for samanslåingar er å styrke det faglege arbeidet, spisse kompetansen, kunne tilby rådgjeving innan alle felt og gje bonden det beste.  


Inger Birkeland Slågedal


Foto: Nina Ryen, NLR Agder
Utdeling av "Mi har det greit" pris
Sørlandssamlinga 2016

Det blir mange interessante foredrag både fredag og lørdag. Her kan du få dekket faglig påfyll, avbrekk i hverdagen med humoristiske innslag, samvær med kollegaer og god mat og drikke i hyggelige omgivelser.  

 


Les mer

Fagmøte sau

Tirsdag 26.januar kl 1900 på Lygna Næringshage, Postgården, 3.etasje i Alleen senter.
Tema: Nye tanker omkring innredning og drift av sauehuset.


Se også i kalenderen vår

Plantevernkurs

Det er satt opp datoer for plantevernkurs våren 2016. Sjekk vår kalender for datoer.


 


Se i vår kalender

Litt nysgjerrig? Kom alene eller i flokk!
Bli med på Grovfôrskolen

Grovfôrskolen er et nytt rådgivingstilbud med oppstart i januar. Vi setter i gang testgrupper, men vi har begrenset antall plasser. Hiv deg med - vær rask!

Les mer

Isåing - erfaringer og konklusjoner

Fra 2012 er det gjort utprøvinger med isåing i etablert eng og direktesåing etter brakking. Isåing har gitt avlingsøkning i enkelte år, og gode såforhold og egnet såfrø har vært suksessfaktorer.

Les mer
Einbøck såfrøharv

  Unia direktesåmaskin

Som medlem i Norsk Landbruksrådgiving har du tilgang til enkelte utgaver av Bondevennen, og ny utgave av Bondevennen ligger på nettet nå.
Du trenger ikke brukernavn eller passord, bare klikk deg inn på linken under.

Ønsker du å abonnere fast på "Bondevennen" klikk her for info.


Bondevennen

Fagtur for å se på driftsbygninger

32 deltakere besøkte til sammen tre bruk i Telemark og Vestfold. På bruka var det ammekyr, oppforing av slakteokser og oppforing av mellomkalv.     

Det er underdekning av norsk storfekjøtt i markedet og dermed god mulighet økt storfekjøttproduksjon på Agder.
Med bedra økonomi i produksjonen de siste åra er det økende interesse for storfekjøttproduksjon både hos eksisterende og nye produsenter.
Turen med to minibusser fra Agder samla en trivelig gjeng som fikk informasjon og tips både for produksjon, byggemåter, økonomi og framdrift i byggeprosessen og tips til tekniske innretninger.

Noen av deltakerne på turen.
Foto: Torleiv Roland, NLR-Agder


Det var stor interesse for rundballeklypa.

Mange ville gjerne hilse på oss!

Bestill gjødselplanen nå!

Gjødselplanen skal være et arbeidsverktøy på gården. Har du ikke godkjent gjødselplan vil du få trekk i produksjonstilskuddet. 
 
Gjødselplanen skal være et nyttig arbeidsverktøy på gården for å tilføre den næringen til jorda som trengs for å oppnå optimale avlinger, samt unngå forurensing. Gjødselplaner er også en plan for fordeling av husdyrgjødsel
og hvordan du best kan nytte deg av den. Alle som søker produksjonstilskudd må ha godkjent gjødselplan og dersom man ikke har det vil det gi et trekk på 20% av produksjonstilskuddet.

Årlig eller 5-årig gjødselplan
Dersom du driver svært ekstensivt og har mindre enn fem gjødseldyrenheter, som tilsvarer fem melkekyr, syv ammekyr og 35 vinterfôra sauer, kan du søke om å få godkjent gjødselplan i inntil fem år. Dette må du søke kommunen om. Vi i landbruksrådgivinga kan ikke godkjenne en plan for fem år.

Best mulig plan
Det er viktig at du gir så korrekte og fullstendige opplysninger som mulig for at vi kan lage den beste planen. Vi trenger opplysninger om antall skifter, markslag, skiftekart, areal i dekar, antall husdyr, innefôringstid, husdyrgjødsel fra andre og totale husdyrgjødselmengder slik at planen er i samsvar med krav i forskrift om gjødslingsplan og forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav. Gjødselplanen blir ikke bedre enn de opplysningene du gir oss. Dersom planen er mangelfull, kan det medføre trekk i produksjonstilskott og RMP-tilskudd ved kontroll fra kommunen. Som regel har vi de fleste opplysningene liggende, men dersom det er endringer siden forrige plan må vi få med dette.


Dersom du lurer på om du trenger ny gjødselplan, eller har andre spørsmål, ta kontakt med en av våre RÅDGIVERE eller eller send  EPOST

Hva en gjødselplan koster finner du i vår PRISLISTE.

Fyll ut og send inn noteringsskjema, da blir din gjødselplan prioritert. Klikk linken under.
 




Har du tatt fôrprøver?

Få en vurdering av fôret i Surfôrtolken, enten ved å sende oss analysesvar på fôrprøver som allerede er tatt, eller ta kontakt for uttak.

Les mer
Kjøp og salg av grovfôr

På vår NETTSIDE kan medlemmer som selger grovfôr få legge ut annonser for hva de har til salgs, gjerne hvor mye, eventuelt kvalitet og med kontaktinformasjon. Dersom noen ønsker å kjøpe fôr kan vi også legge ut annonse om det. Vi er kun formidlere og står utenfor enhver handel.
 
For bestilling av gratis annonse send bestilling til JOSEFA eller tlf. 907 66 313.
 

Info om medlemskap

Info om medlemskap
Ditt areal danner grunnlaget for din kontingent. Store endringer bør derfor meldes inn til oss før 31. desember 2015. Endringsopplysninger ringes inn til 38 18 39 00 eller sendes til agder@nlr.no
 
Medlemskap hos Norsk Landbruksrådgiving Agder gjelder for kalenderåret. I følge vedtektene skal en oppsigelse, for å være gyldig, sendes skriftlig innen 31. desember året før. Oppsigelsen kan du sende til agder@nlr.no eller til Norsk Landbruksrådgiving Agder, Songdalsvegen 837, 4646 Finsland.
 

Fakturering

Vi sender ut faktura på epost til alle som står
registrert med sin epostadresse. Du kan frem-
deles få den i postkassen, men da må du gi
beskjed om det. Send en sms til 996 95 180
eller ring 38 18 39 00. Du kan også ta kontakt
ved å sende epost.


Send epost

Hold deg oppdatert!

Vi opplever mye returer fra posten på grunn
av at mange får gateadresser. Husk å melde
fra om dette til oss.
Vi sender også ut mye nyttig informasjon på
e-post, men vi mangler en del e-postadresser.
Send oss din e-postadresse.


Send epost

Aktuelle tilbud til deg som medlem

Vi gir hjelp til blant annet søknader, grøfteplaner, uttak av fôrprøver, uttak av jordprøver, gjødselplanlegging, teknikkrådgiving, funksjonstest av åkersprøyte og kunstgjødselspreder, drift/økonomisk rådgiving, byggtekniske planlegging og økologisk rådgiving.

Les mer på vår hjemmeside