Dela nyhetsbrevet:

#24 SVERIGEFÖRHANDLINGEN SKÅNE

1 JULI 2016

Historiskt cykelpaket till Helsingborg

Mångmiljoninvesteringar i cykelåtgärder, två Buss Rapid Transit-linjer (BRT) som på sikt kan bli spårvägar och 3 530 bostäder - Helsingborg och Sverigeförhandlingen har skakat hand.

– De skånska parterna arbetar på bra i förhandlingen och det är mycket positivt med fredagens handslag i Helsingborg. Två BRT-linjer och cykelåtgärder ger förutsättningar att fortsätta utveckla ett hållbart transportsystem i Helsingborg och kommer att generera 3500 bostäder, säger Mikael Stamming, utvecklingsdirektör Region Skåne. 

Förutom överenskommelsen kring storstadsåtgärder fortsätter Sverigeförhandlingen arbetet med framtida Öresundsförbindelser, där arbetet med att ta fram gemensamma trafikprognoser inleds efter sommaren tillsammans med Danmark.

– I Helsingborg finns en potential att bygga upp emot 25 000 bostäder, men för att nå detta krävs dubbelspår på hela Västkustbanan, utbyggnad av Skånebanan mellan Helsingborg och Kristianstad, samt en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Vad är den samhällsekonomiska betydelsen?

Trafikverket fortsätter sitt analysarbete för vägval kring framtidens järnväg och släpper nu en samhällsekonomisk kalkyl som ett första led i en samlad effektbedömning.

– Intressanta analyser! säger Stina Nilsson, projektledare för Sverigeförhandlingen, Region Skåne.

Analys visar akuta behov i Skåne

Skåne präglas av omfattande transporter och en stor andel av Sveriges export och import passerar regionen. Som en del i arbetet för hållbara godstransporter har konsultföretaget SWECO tagit fram en scenarioanalys för järnvägen i Skåne. Analysen visar att järnvägen i södra Sverige inom en snar framtid kommer att vara svårt överbelastad.

Tisdag = infrastruktur!

Nu kickar Almedalsveckan igång och infrastruktur är en av de hetaste frågorna på agendan.

Är du inte på plats? Följ allt via Öresundshuset livesändningar.

JULI
5

10:30-11:30 Varför behöver Europa höghastighetståg i Sverige?

Vilka möjligheter för Europa och européerna finns i de planerade svenska höghastighetsbanorna? Hur kommer de påverka handel och rörlighet? Och hur kommer det svenska järnvägssystemets brister påverka Nordeuropa under de närmaste åren, om de inte åtgärdas? Medverkar gör bland andra HG Wessberg, regeringens förhandlingsperson Sverigeförhandlingen,  Crister Fritzson, vd SJ AB och Ulrika Lindmark, vd Science Village Scandinavia.

JULI
5

16-17 Infrastrukturen i Skandinaviens största storstadsregion – en vinstlott för Sverige

I Skandinaviens största storstadsregion – Köpenhamn med Själland och Skåne – bor 4 miljoner invånare som arbetar och pendlar mellan regionens olika delar. Vilken betydelse har en stark regional infrastruktur för hela Sveriges tillväxt? Hur skapas nyttor och vilka räknas i samhällsdebatten? Medverkar gör bland andra statssekreterare Erik Bromander, affärsängel och serieentreprenör Hampus Jakobsson och Jessica Rosencrantz (M), vice ordförande i Trafikutskottet.

Fler höjdpunkter i Almedalen du inte vill missa:

Höghastighetsjärnvägen – vad får vi för pengarna?
Arrangör: Sverigeförhandlingen
Var: Öresundshuset, Hästgatan 1, Visby
När: Tisdagen den 5 juli, kl 09:15-10:15

Varför byggs det och varför byggs det inte? – om bostadsmarknadens drivkrafter
Arrangör: Sveriges Byggindustrier
Var: Strandgatan 18, Sjöbergs bakgård  
När: Onsdagen den 6 juli, kl 9-10

Var ska ministern hitta miljarderna till höghastighetståg?
Arrangör: Dagens Samhälle
Var: Cramérgatan, H305
När: Torsdagen den 7 juli, kl 11:00-11:15

Följ oss för de senaste uppdateringarna av Skåne i Sverigeförhandlingen!

Hemsida:
skane.se/sverigeforhandlingen

Twitter: @byggstartskane

Adress:
Region Skåne
291 89 KRISTIANSTAD

Växel:
044 - 309 30 00