Klikk her for å åpne bladet i en nettleser
Rådgivingsnytt 3 Mars 2017
Innhold
Kontakt oss
Daglig leder, rådgiver økologisk
Inger Birkeland Slågedal
Tlf: 918 70 893
 
Prosjektansvarlig, administrasjon
Wenche Rundsag Høgetveit
Tlf: 950 20 326
 
Kontoransvarlig, administrasjon
Nina Ryen
Tlf: 996 95 180
 
Rådgiver, økonomi
Torleiv Roland
Tlf: 906 24 873
 
Rådgiver, grovfôr
Svein Lysestøl
Tlf: 918 69 976
 
Rådgiver, grovfôr og økonomi
Karin Hansen Nærland
Tlf: 959 78 069
Rådgiver, økologisk og grovfôr
Georg Smedsland
Tlf: 920 98 651
 
Rådgiver bær og teknikk
Jan Karstein Henriksen
Tlf: 905 90 032
Rådgiver. frukt og bær
Anne Vintland
Tlf: 404 35 557
Rådgiver, potet og korn
Sigbjørn Leidal
Tlf: 905 73 641
 
Rådgiver, grovfôr
Jakob Saaghus
Tlf: 971 41 754
Rådgiver, grønnsaker, engfrø og HMS
Astrid Gissinger
Tlf: 917 63 115
Rådgiver, byggtegning
Alf Gunnar Nøkland
Tlf: 488 84 207
Rådgiver, HMS
Gunnar Helliesen
Tlf: 911 98 831
Følg oss på Facebook
Alle bilder tilhører Norsk Landbruksrådgiving Agder.

Mars

Rådgivingsnytt nr 3 kommer både i postkassen og til din digitale postkasse. 

Følg oss også på facebook - Norsk Landbruksrådgiving Agder - og sjekk møtekalenderen for aktuelle kurs og fagmøter/turer på vår nettside - agder.nlr.no

Vi har fått endel Forsøksmeldinger i retur på grunn av at mange medlemmer ikke har meldt fra om korrekt postadresse.

Dersom du IKKE har mottatt Forsøksmeldinga 2016 så kan du hente den på ditt nærmeste Landbruksrådgivingskontor


(Gjelder ikke for medlemmer i Setesdal)

Dårlig ensilering og mugning av rundballe gir avlingstap og fôrspill.
Foto: Lars Fossdal, NLR Agder
Redusere matsvinn

Gode avlingar og god kvalitet er viktig for matforsyninga. Det er også viktig å redusere matsvinn i alle ledd.    
 
Det blir kasta mat for kring 20 milliardar kroner kvart år i Norge; det er mykje. Matbransjen og myndigheitene er blitt einige om ein definisjon av matsvinn:
Matsvinn omfattar alle nyttbare delar av mat produsert for menneske, men som enten kastast eller tas ut av matkjeda til andre formål enn menneskeføde, frå tidspunktet når dyr og planter er slakta eller hausta.
Det vil sei at tap av avling og dyr før hausting eller slakting, ikkje reknast som matsvinn. Målet er å redusere matsvinnet i verdikjeda med 25 %, og i perioden 2010-2015 er svinnet gått ned med 12 %; ein god start. 
Nordisk Ministerråd har nyleg avslutta eit triårig prosjekt om matsvinn i Danmark, Finland, Sverige og Norge. Dei er no opptatt av å undersøke meir kring svinn i landbruket, som innhaustingssvinn og fôrtap på vegen fram til menneskemat. Målet er å gjere ei berekning av totalt svinn frå primærnæringane i Norden, både landbruk og fiske.  
Det er viktig å drive matproduksjonen frå jord til bord med minst muleg tap av ressursar, det vil lønne seg for bonden, forbrukaren og gjere godt for klima og miljø. Mat er ein del av det store kretsløpet, og bør nyttast på ein optimal måte før den går tilbake til naturen. På vegen dit kan mat som går ut på dato seljast rimeleg, donerast bort, gå til dyrefôr, til kompost eller biogass.
Forsking og rådgiving er nødvendig for å få gode avlingar, av god kvalitet med lite svinn. Norsk Landbruksrågiving Agder arbeider jamt med å finne fram til optimale driftsopplegg og innhaustingsmetodar for å oppnå dette.
 
Ei rektig god våronn til alle de som dyrkar og produserer mat!
 


Inger Birkeland Slågedal, dagleg leiar i Norsk Landbruksrådgiving Agder

Ny giv i sauehaldet i Aust-Agder

Det er viktig å snakke fram sauenæringa. Prosjektet har gjennom mange fagsamlingar prøvd å framheve den viktige jobben sauebøndene gjer. Dei produserer lammekjøt av svært god kvalitet, og leverer eit samfunnsgode gjennom bruk og vedlikehald av kulturlandskapet.
 


Les mer

Nå eller aldri

Nytt eller oppgradering?
5 km aust for Evje, 400 m over havet, ligg  Undeland, ei lita grend med eitt aktivt bruk att. Her bur Kari og Tor Arne Heisel med borna Marthe og Jakob. Dei overtok garden til hennar foreldre og flytta heim i 2003. Begge arbeider utanom garden, Kari som lærar og Tor Arne som maskinkøyrar i Vennesla kommune.
 


Les mer

Bonden svimte av og dyr døde

Dette var i forbindelse med utkjøring av husdyrgjødsel på Agder i fjor. Den erfarne bonden fikk heldigvis nok frisk luft raskt nok til å våkne opp igjen. 7 okser døde hos han. Erfarne bønder kan også feilberegne.

Les mer

Rimligere driftsbygninger

Nye driftsbygninger i landbruket er ofte for dyre, spesielt for ammekyr og sau. Med god budsjettering og byggeledelse ville prisen bli lavere. Bruk av standardløsninger kan også få prisen på nybygg ned.

Les mer

Storfekjøttproduksjonen på Agder

Det er stort behov for mer kjøttproduksjon på storfe. Denne produksjonen må også bli lønnsom selv om det bygges ny driftsbygning. Artikkelen viser til viktige momenter som må til for å lykkes med lønnsom storfekjøttproduksjon.

Les mer

Kalkleverandører og typer

Kalking er et lønnsomt tiltak i produksjonen. Næringsopptaket hos plantene vil normalt bedres som føle av kalking, og dette gir normalt grunnlag for avlingsøkning.

Se liste over kalkleverandører/priser og kalktyper her

Teknikktips før våronna

Maskinene vi har skal hjelpe oss å produsere mye kvalitetsprodukter med lønnsomhet. Da må de være i bra stand og må brukes og innstilles rett.

Les gode tips her

Mineralgjødsel

Det er få nyheter innenfor gjødselsortimentene. Vær oppmerksom på å benytte gode pristilbud gjennom gjødselkampanjer. Prisene på gjødsel er vesentlig lavere enn den var våren 2016.

Les mer

Etablering av nytt gjenlegg

Det er mye fokus på hvordan vi får opp avlingene på jordene. Enga må bestå av veletablerte kulturplanter. Eldre eng med lite kulturplanter gir lavere avling. En god etablering av gjenlegg er grunnlaget for høye avlinger i engårene. Velg rette frøblanding til aktuell jord og bruk.

Les mer

Næringsinnhold i husdyrgjødsel

Næringsinnhold i husdyrgjødsel har endret seg på grunn av endret drift over tid. Løsdrift, høyere ytelse, endrede fôrrasjoner og lagring i utekummer påvirker dette. Tidligere standardverdier blir usikkert grunnlag for gjødslingsplanen. Ta prøve dersom du vil optimere gjødslinga.

Les mer

Nytt om økologisk før sesongen

Nytt økologisk regelverk blir sannsynligvis gjeldande i løpet av mars 2017. Og det er fleire nyhende for året på økologiske driftsmiddel, som til dømes Polysulphate.

Les mer

Plantevernjournal

Ny plantevernforskrift ble innført i 2015. Dette ført til økt krav om dokumentasjon på tiltak mot bekk/vann og integrert plantevern (IP). Det er laget skjema som kan brukes til denne dokumentasjonen

Les mer

Nyttige tips før årets bær- og fruktsesong

Sprøyteutstyret må sjekkes før ny sesong og sprøyta må brukes og innstilles riktig for å sikre god sprøytekvalitet. Og før planting må jorda være fri for nematoder og vanskelige ugras.

Les mer

Nyheter om plantevern i bær og frukt

Hvert år er det en del viktige endringer innen plantevernmidler og vi må også ha dyrkingsopplegg og totalstrategier som sikrer minst mulig problemer med resistens hos skadegjørerne mot de midlene vi har.

Les mer

Fortsatt rom for økt potetproduksjon

HOFF Jæren trenger mer poteter til skrellepotetproduksjon. Med skrellepoteter menes hermetikk, sous vide, blansjerte og råskrelte poteter. Med dagens omsetning av skrellepoteter er det økt råstoffbehov ved anlegget på Jæren tilsvarende ca 3000 daa poteter.

Les mer

En god start er viktig i korndyrkinga

Et godt resultat i korndyrkinga krever at de grunnleggende forutsetningene som drenering, kalktilstand og jordstruktur er på plass. I tillegg må tillaging av såbed skje under lagelige forhold. Ikke minst må sådybden være slik at såkornet spirer raskt og samtidig gir grunnlag for en god etablering av åkeren.

Les mer

Behov for større produksjon av engfrø

Vi har et godt engfrødyrkermiljø i Aust-Agder. Der blir det produsert timotei, engsvingel og raigrasfrø, men det er behov for mer frø.

Les mer

Blir det invasjon av kålmøll i år?

Kanskje, kanskje ikke. Kålmøll kan til en viss grad overvintre, men når vi får så mye kålmøll som i fjor, skyldes det migrasjon over lange avstander.

Les mer

Tid for gjødselplan!

En god gjødslingsplan er grunnleggende for å få et godt avlingsresultat. I tillegg er gjødselplan et myndighetskrav. Det er viktig at all jord som foretaket disponerer er med i planen, og at skiftene er kartfestet. Ta kontakt med oss dersom planen trenger oppdatering.

Les mer

Som medlem i Norsk Landbruksrådgiving har du tilgang til enkelte utgaver av Bondevennen, og ny utgave av Bondevennen ligger på nettet nå.
Du trenger ikke brukernavn eller passord, bare klikk deg inn på linken under.

NB! Du må være fast abonnent på Bondevennen for å motta bladet i postkassen.

Ønsker du å abonnere fast på "Bondevennen"  
Kontakt oss på tlf. 51 88 72 61 eller post@bondevennen.no.




 


Gå til Bondevennen

Våre møter/arrangement

Mars
29        Fagmøte i morell, Lyngdal
30        Plantevernkurs, Valle
31        Praksisdag Autorisasjonskurs i Søgne

April
20. april  Autorisasjonskurs, teori, Tvedestrand
27. april  Autorisasjonskurs, praksis, Tvedestrand



 


Se mer i vår kalender
Våre teknikere og sesongmedarbeider
Tekniker
Lars Fossdal
Tlf: 907 63 621


  Tekniker
Salve Hørte
Tlf: 906 07 917


  Sesongmedarbeider
Jens Sandkjær
Tlf: 905 41 478