Medlemsinformation från Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser Nr 1 | 2017
Ledare: Vi famlar i mörkret
Vägarbetsplatser är ur många perspektiv högriskområden. Det är många intressen som ska samsas på en begränsad yta, där både vägarbetare och trafikanter utsätts för stora risker. En av de viktigaste frågorna som SBSV just nu arbetar med är att skapa en heltäckande statistik över vägarbetsrelaterade olyckor och incidenter.
Idag finns statistiken spridd hos olika aktörer och det behövs en helhetsbild för att bättre kunna se olika problemområden. På så vis kan man genomföra åtgärder där de bäst behövs – vilket ger en tryggare arbetsplats och en säkrare trafikmiljö.
Det behövs en aktör som tar ansvar för helheten, dit alla berörda parter rapporterar, för att kunna analysera, dra slutsatser och åstadkomma ett verkligt resultat för att uppnå det långsiktiga målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. SBSV hoppas kunna bidra till att skapa en sådan funktion, vilket kommer hela vägsäkerhetsbranschen och alla trafikanter tillgodo.
                                
Nytt initiativ – 100 genomförda förbättringar
Ett annat sätt att skapa säkrare vägarbetsområden är SBSVs initiativ ”100 genomförda förbättringar för att skapa ett säkrare vägarbetsområde”. Ett upprop till alla att bidra med små som stora idéer för ökad säkerhet. Det kan gälla t ex nya metoder, regler och produkter. Läs mer om initiativet på sbsv.se.
                          
Vi ses på På väg-mässan!
Jag hoppas givetvis att vi ses på På väg-mässan på Elmia i Jönköping den 7-8 mars. Ett samarbete mellan Trafikverket och SBSV och ett tillfälle för branschen att samlas och utbyta erfarenheter och visa hur vi bidrar till en säkrare trafikmiljö. Läs mer här.
Attityder och oskyddat
Andra viktiga frågor som SBSV arbetar med handlar om attityder hos trafikanter samt en växande grupp oskyddade trafikanter, för vilka det finns mycket att förbättra. Men vi behöver veta mer. Vi famlar i mörkret. Med en heltäckande statistik skulle vi kunna agera effektivare och med kraft för att skapa vad jag drömmer om; nämligen världens säkraste vägarbetsplatser.
 
Thomas Wuopio
Ordförande SBSV
Äntligen på g! Metodbeskrivning för test av korta barriärlängder
Vid vägarbete i trånga trafikmiljöer och vid komplexa trafikflöden som i korsningar eller rondeller saknas ofta avstängningsmaterial som har testats och godkänts för den aktuella uppgiften. Anledningen är fysiska begränsningar på platsen som gör att tillgängliga produkter för tung avstängning inte kan monteras enligt tillverkarens instruktioner.
En vanlig begränsning är att det inte går att montera minsta längd på en längsgående barriär för att denna ska få fullgod funktion. Med minsta längd avses vanligen den längd som barriären hade vid kollisionsprov enligt standarden SS-EN 1317-2 då dess deklarerade egenskaper fastställdes. Entreprenören tvingas då hitta på en egen, ”otillåten” lösning. Vare sig beställare eller utförare vet om, eller hur den kommer att fungera vid en eventuell påkörning.
Läs hela artikeln
SIK-certifiering viktig, men behöver anpassas
SIK-certifieringen togs fram av Trafikverket tillsammans med dess norska motsvarighet för att underlätta för oss inom väg och järnvägsområdet att arbeta i dessa båda länder. Men den viktigaste orsaken var att skapa en säkrare trafikmiljö vid vägarbetsplatser – för både vägarbetare och trafikanter. Ett viktigt bidrag i nollvisionen. Samtidigt finns en oro hos många kring utformningen av provet och för kostnaden för provskrivningen, vilket illustreras av nedanstående inlägg från Maskinentreprenörerna:

”Som utbildningsansvarig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna får jag många samtal från medlemmar som känner sig oroliga för att inte klara av SIK-certifieringen (Skandinavisk Infrastrukturkompetens), vilket skapar osäkerhet kring om de kan fortsätta sina arbetsuppgifter. En stor andel av våra medlemmar arbetar på vägar och gator runt om i hela landet och påverkas därför av införandet av SIK-certifiering." 
Läs hela artikeln
Vägarbetsgult – ett sätt att öka säkerheten
SBSVs kommitté Varna & Vägled arbetar för att få fram en unik färg på alla reflexer som används vid vägarbeten. För att skapa en tydlig särprägel och skicka en lätt igenkännbar signal till trafikanter att här krävs extra uppmärksamhet. Vi väntar nu på beslut i den Europeiska standardiseringskommittén där man definierar nyansen på vägarbetsgult. Den kan bäst beskrivas som en limegul ton.

Trafikverket är positiv men hänvisar till transportstyrelsen för godkännande. Förhoppningsvis kan Transportstyrelsen ge tillstånd för försöksverksamhet redan under 2017 så att vi snabbt kan få fram en utvärdering i en realistisk situation.
Läs hela artikeln
Trafikverkets nya handlingsplan ökar säkerheten vid arbete på väg
– Trafikverket arbetar för att förbättra säkerheten vid arbete på väg, berättar Håkan Svensson, Utredningsledare på Trafikverket. Det har dock framkommit att vårt arbete på området kan bli bättre. Generaldirektör Lena Erixon beställde därför bland annat en rapport från VTI (Rapport 900/2016, "Säkerhet och arbetsmiljö vid väg- och spårarbeten") för att se hur vi kan förbättra oss ytterligare.
I oktober 2016 fick säkerhetschefen Anders Landén i uppdrag att samordna framtagandet av en ny handlingsplan.

– Det fanns ett behov av att få en samlad bild av åtgärderna och initiera viktiga aktiviteter för att skapa säkrare vägarbeten, fortsätter Håkan. Handlingsplanen innehåller aktiviteter som berör hela vår organisation. Det handlar om allt från att ge goda förutsättningar för arbete på väg i planeringsprocessen till en mer ändamålsenlig kontrollverksamhet.

  
Läs hela artikeln
Innehåll
SBSV verkar för säkrare vägarbetsplatser

SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, består av ett femtiotal företag, skolor, organisationer och kommunala verksamheter som påverkas av Trafikverkets Arbete På Väg. SBSV arbetar i fyra kommittéer som speglar detta: Varna och Vägleda, Värna, Utbildning samt Tillämpning av regelverk.

SBSV bistår även Trafikverket som remissinstans och samarbetspartner, samt i forsknings- och utvecklingsprojekt.

Läs mer om SBSV, våra medlemmar och vårt arbete på sbsv.se.

Nu är vi 53 medlemmar! Är ni nr 54?

Vi vill bli fler! Vill ni bli medlemmar i SBSV? Hör av er till Göran Fredriksson, gf@sbsv.se, tel 070-441 92 54.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Klicka här och fyll i dina kontaktuppgifter för att få framtida nyhetsbrev.
Vill du inte ha fler nyhetsbrev från oss? Avregistrera dig här