NYHETSBREV FRÅN REGION BLEKINGE | ONSDAG 30 MAJ 2017 | LÄS PÅ WEBBEN | SKICKA TILL EN VÄN
Lyssna på Blekinges konstpodd
Möt konstnärer. Följ diskussioner kring konst och mycket annat spännande i Blekinges nya konstpodd. Bakom podden står Konst i Blekinge, ett initiativ av Region Blekinge.
Podden vill öka kunskap och förståelse för konstens betydelse i samhället och väcka nyfikenhet och intresse för bild- och formkonst i Blekinge – en röst för konsten.
Introduktion om konst
I Konst i Blekinge-poddens första avsnitt möter vi Torun Ekstrand som är projektledare för denna poddsatsning. Hon ger sin syn på vad konst kan vara och varför det behövs en podd kring ämnet i Blekinge. Konsten i vårt gemensamma vardagsrum, det offentliga rummet, står i fokus för avsnitten. Varannan onsdag publiceras ett nytt avsnitt. Passa på att ladda ner avsnitten att lyssna till under sommarens promenader.

 
50 miljoner steg i Blekinge
Om man skulle gå runt hela Jorden så skulle det behövas ungefär 50 miljoner steg. När arkitekten och fotografen Sepa Sama bosatte sig i Blekinge för ett par år sedan bestämde han sig för att göra just det, fast i Blekinge: en skalförskjutning, eller kanske översättning av hela världen till Blekinge. I avsnitt två kan vi höra varför han ska gå 50 miljoner steg i Blekinge.
Bonusmaterial på webbsidan
På webbsidan finns också ett nyproducerat unikt ljudkonstverk av konstnären Jesper Norda som producerats särskilt till podden. Här finns också bonusmaterial för den nyfikna, bland annat filmer med konstnärsporträtt. Nästa poddsändning kommer den 7 juni. www.konstiblekinge.se  
 
Konst i Blekinge
Konst i Blekinge är en plattform för utveckling av bild- och konstområdet i länet och drivs av Region Blekinge i samarbete med Kulturcentrum, Ronneby kommun. Under våren har bl.a. konferensen 1% till konsten om konstnärliga gestaltningar i offentliga rum arrangerats. Dagen bjöd på råd och tips för de som arbetar med konstnärliga gestaltningar i offentliga rum och syftet var att öka kunskap och medvetenhet i frågorna kring hur offentliga konstupphandlingar kan genomföras.
 
Under hösten planeras för konstnärliga residens som ska erbjuda konstnärer, formgivare, arkitekter och curatorer tid och plats för konstnärlig utveckling i nya intressanta sammanhang i Blekinge samt se till att samarbeten sker med satellitverksamhet i Blekinges kommuner.
 
För mera information om Konst i Blekinge-podden kontakta konstutvecklare Torun Ekstrand på Region Blekinge, torun.ekstrand@regionblekinge.se
Workshopen leds av Edna Eriksson som har stor erfarenhet av utvecklingsprocesser inom olika områden som kultur, mångfald och mänskliga rättigheter.
Workshop med Edna
Var med och påverka Blekinges nya kompetensförsörjningsstrategi
Matchning och kompetensförsörjning är en allt viktigare framtidsfråga för Blekinge. Samtidigt som arbetslösheten är hög i utsatta grupper är den rekordlåg i andra. Många företag och arbetsgivare har svårt att rekrytera rätt kompetens och det är en ojämn könsfördelning på arbetsmarknaden i Blekinge. Vad behöver vi göra i Blekinge för att minska glappet och få en mer jämställd arbetsmarknad?

Resultatet från workshopen kommer att vara grund till den kommande strategin för kompetensförsörjningen i Blekinge.
Nuvarande kompetensförsörjningsstrategi 2015-2017
Juni
12
Anmäl dig till workshopen här
Plats: Kunskapskällan, Softcenter etapp 8 Ronneby.
Tid: Kaffe och smörgås från 08:30 Workshop 9-12.

Vi ser gärna att du anmäler dig senast den 7 juni.
Anmälan workshop om kompetensförsörjning
Upplev kulturen i Blekinge i sommar

Blekinge är rikt på kultur och upplevelser. Detta halvår som snart har förflutit har som vanligt varit händelserikt. För det framtida kulturarbetet finns en ny kulturplan vilken är planerad att gå ut på remiss efter den 15 juni.

Arbetet med att etablera en regional konstarena tillsammans med Ronneby kommun har startat. Konstarenan ska bli en rejäl injektion för konsten i Blekinge. Konstpodden, se artikel till vänster, är en del i detta arbete. Lyssna på den. Den är utmärkt som introduktion om vad konst är.

Dans är också ett område som utvecklats i Blekinge. Vi har haft möjlighet att ta del av fantastiska dansföreställningar genom olika gästspel.

När sommaren står för dörren så är Blekinge som livligast vad det gäller besöksmål inom kulturområdet. Region Blekinge ger antingen ett operativt stöd eller har beviljat utvecklingsmedel till många begivenheter i Blekinge.

Ett exempel är Möllebacks Rockfestival i Sölvesborg, en festival för unga musikutövare som har inspirerats av Sweden Rock. En konsert som nu blivit en tradition. Den 8 juni fylls Järnvägsparken av unga rockartister.

Musik i Blekinge är också aktiva i Blekinge Jazz & World som i år håller sin 17:e sommarkurs. Människor från hela Norden samlas på Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby för att under fem dagar delta i clinics, ensemblespel, konserter och jam från morgon till kväll. Under kursveckan bjuds det också på fler offentliga konserter. www.blekingejazzandworld.se

Blekingearkivet visar utställningen JAG ÄR HÄR – ärbar, sedeslös på Kulturhuset i Bräkne Hoby.
Utställningen handlar om normer, genus och moral. Om att vara ärbar eller sedeslös. Historiskt källmaterial kopplas till röster från bloggare och mediepersoner med fokus på sexualitet, genus och normer. Ett pedagogiskt material för skolor att arbeta med finns upplagt på www.broartillhistorien.se

Nässelfrossa i Olofström har i år temat Världens klimat – vår miljö. Som vanligt ett fullspäckat program som går av stapeln bland alla vackra sjöar i denna författar- och konstnärsbygd i Blekinge. www.nässelfrossa.se

Delta i jakten på 200 kärleksgömmor! Scenkonstgruppen Pinamackorna har samlat in 200 nya kärleksord. De insamlade orden för kärlek har gestaltats i ordkonstverk, i samarbete med konstnären Susanne Demåne. Ordkonstverk finns gömda runt om i hela Blekinge och görs sökbara genom geocaching. Upptäck det blekingska landskapet och Blekingebornas 200 ord för kärlek! www.200ordförkärlsek.se

Konst och kultur kan få oss att se världen och oss själva genom andras ögon. Så ta chansen och upplev variationen av uttryck och aktörer inom kulturområdet i Blekinge i sommar!

Malena Sandgren
Chef kultur & fritid

 

Om du inte vill prenumerera på nyhetsbrev från Region Bleking kan du avregistrera dig här.
Är du inte prenumerant men vill ha våra nyhetsbrev? Anmäl dig här.