Bra Mat och hälsa vid funktionsnedsättning samt matlagningsinspiration med hjälp av kokboksappen ”MatGlad”
Kursen är fördelad på två halvdagar:
23 oktober (hela gruppen) samt
2 november (halva gruppen för- respektive eftermiddag)


Lär dig allt om den prisade kokboksappen MatGlad! Den gör det enkelt att skapa hälsosamma måltider med guldkant, i planering, inköp och tillagning. Kunskap som ger matglädje - både till vardags och till fest.

Måltiderna skall, för personer med funktionshinder precis som alla andra, ge både näringsmässig och social tillfredsställelse. Att som personal kunna handleda och motivera är värdefullt för de personer ni stöttar; för deras självkänsla, hälsa och ekonomi.




Cecilia Sassa Corin, matkonsult vid Hushållningssällskapet Väst håller i utbildningen. Det är också Hushållningssällskapet, med stöd från Allmänna Arvsfonden, som har tagit fram matlagningsappen ”MatGlad”. Framtagandet av appen har skett i nära samarbete med Grunden Media, Attention, FUB och brukare inom Alingsås kommun och Borås stad.

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar med personer med olika funktionsnedsättningar inom t.ex. LSS och/eller socialpsykiatri. För att få ut mesta möjliga av utbildningen rekommenderar vi att ni anmäler minst två personer från varje verksamhet.

DAG 1:
Bra Mat och hälsa vid funktionshinder - teori:
Måndag 23 oktober kl. 13.00 - 17.00, Fyrbodals kommunalförbund, Museigatan 2, Uddevalla. Lokal: Dalsland

Målet med det första steget i utbildningen är att personalen ska få kunskap om vad som är hälsosam och god mat samt hur de kan stötta sina kunder till bra matval.
Att kunna visa att hälsosam mat också är ett gott alternativ är en viktig uppgift för omsorgspersonalen, men stödet måste alltid ges med största respekt för individens rätt att själv bestämma.
Personalen behöver i sin arbetsgrupp vara tydlig och överens om vad goda matvanor innebär och förmedla ett gemensamt förhållningssätt till mat och måltider.

Utbildningsinnehåll:
  • Mat, hälsa, välbefinnande – personer med funktionshinder behöver extra stöd
  • Bra matmönster – svenska matråd
  • Hälsosamma val av mat och dryck
  • Måltidernas fördelning och innehåll, portionsstorlek
  • Attityder och förhållningssätt till mat, vikten av samsyn
  • Så fungerar appen MatGlad och appen MatGlad helt enkelt (kort genomgång)
Förberedelser dag 1:

Ladda hem appen MatGlad före 23 oktober till smartphone eller läsplatta och titta igenom den. Info om MatGlad och hur den installeras finns på www.matglad.nu. Appen är kostnadsfri och finns till både Apples produkter och Android. När app skall laddas ner ska ni ha tillgång till wifi för den är ganska ”stor”.  


DAG 2:
Matlagningsinspiration med kokboksappen MatGlad – praktik:
Torsdag 2 november (halva gruppen för- respektive eftermiddag), Ramnerödsskolan, Uddevalla. Lokal: Skolkök 405

Syftet med andra steget i utbildningen är att få fördjupade kunskaper om hur appen MatGlad används i praktiken och hur den kan bli ett hjälpmedel för de personer ni stöttar.
MatGlad är ett verktyg i arbetet som bidrar med inspiration till matlagning och hälsosamma måltider. Vi kommer laga ett antal rätter från MatGlad som vi dukar upp till en härlig buffé och avsmakar.  Maten blir nästan alltid jättegod och deltagarna brukar bli överraskade över hur bra recepten fungerar.
 
Utbildningsinnehåll:
  • Så fungerar appen MatGlad vid matsedelplanering, inköp och matlagning – detaljerad genomgång
  • Livsmedelsval, tillagningsmetoder och hygienrutiner i MatGlads anda
  • Praktisk matlagning med MatGlad
  • Avsmakning av era MatGlada rätter
  • Erfarenhetsutbyte och diskussioner om hur appen kan användas 
Ta med/förberedelser dag 2:
  • Förkläde och eventuellt inneskor
  • Smartphone eller läsplatta med appen MatGlad installerad (minst en per två personer). Alternativ kan dator användas om ni har mobil internetuppkoppling. Info om MatGlad och hur den installeras finns på www.matglad.nu. Appen är kostnadsfri och finns till både Apples produkter och Android. När app skall laddas ner ska ni ha tillgång till wifi för den är ganska ”stor”.
Avgift
Kostnaden för kursen är 1 950 kronor/deltagare för anställda i någon av Fyrbodals 14 medlemskommuner. I den summan ingår fika vid båda utbildningstillfällena samt kostnader för den mat som ni lagar vid tillfälle två.
För deltagare utanför Fyrbodals medlemskommuner är kostnaden 2 950 kronor/deltagare. Moms tillkommer.

Anmälan/Avanmälan
Sista anmälningsdag 25 september. Klicka här för anmälan
Anmälan är bindande, dock inte personbunden. Deltagarantalet är begränsat till 34 deltagare.
Vid avanmälan efter anmälningstidens utgång debiteras hela kursavgiften. Moms tillkommer.

Frågor
Frågor besvaras av Cecilia Sandberg, cecilia.sandberg@fyrbodal.se.
Vid mer kursspecifika frågor kan ni vända er direkt till kursansvarig Cecilia Corin cecilia.corin@hushallningssällskapet.se