NYHETSBREV FRÅN REGION BLEKINGE | FREDAG 24 APRIL 2015 | LÄS PÅ WEBBEN | SKICKA TILL EN VÄN
Visit Blekinge laddar för sommaren
Dejtar i Köln och planerar sensommarevent
Besöksnäringens bolag Visit Blekinge AB har nu varit igång några månader och rustar för sommaren. Jens Harrysson, VD för Visit Blekinge AB börjar nu bli varm i kläderna.
 
– Man kan säga att vi varit igång ”på riktigt”, det vill säga operativt, sedan i februari, berättar Jens. Samtidigt som vi donat med de praktiska sakerna som det innebär att sätta upp ett nytt företag och ett kontor har vi satt igång vårt sälj- och marknadsarbete och det känns ju magiskt bra!
 
Visit Blekinge har nyligen deltagit i en speed-datingmässa i Köln, arrangerad av VisitSweden.
På plats fanns bland andra resebokare från Tyskland, Holland och Schweiz.
 
– Just nu är vi på en oerhört spännande mässa på Centralen i Stockholm som har fokus på Sommarsverige, säger Jens. Klart vi är här och ska locka så många gäster som möjligt att komma till Blekinge.
 
Arbetet med att få fler aktörer inom besöksnäringen att gå med i föreningen pågår. 

- Intresset finns där men jag får tillstå att vi behöver fler. För det är precis det som Visit Blekinge handlar om; att vi tillsammans kan bli ruskigt starka.
 
Jens menar att VisitBlekinge ska ses som ett ”säljbolag” med många erbjudanden och upplevelser i portföljen. Och för det krävs att fler går med. Målet är att ha 200 medlemmar före årets slut.
 
Arbetet med marknadsföring och försäljning följer de målgrupper och målmarknader som finns i strategi för besöksnäringen. Förberedelserna inför sommarens kampanjer har pågått en tid.
 
– Vi har en kampanj som går under högsommaren med fokus på event, evenemang och dagsupplevelser. Den kommer att gå i vårt närområde, det vill säga Småland och Skåne. Vi startar också snart vår kampanj ”sensommar” som vänder sig till gäster med intresse för fiske, friluftsliv och wellness. Kampanjen går speciellt i Danmark och Norra Tyskland.
  
En av Visit Blekinges uppgifter är att driva boknings- och informationsplattformen VisitBlekinge.se. På visitblekinge.se samlas en del av det som händer i Blekinge och är samtidigt en plattform där aktörer inom besöksnäringen kan marknadsföra sina produkter. Bokningsvolymerna på webbplatsen ökar sakta men stadigt.

– Vi kommer att arbeta om webben och dess arkitektur så att den blir än mer säljande och lättnavigerad. Den beräknas vara färdig precis innan vi sätter blommor i vårt hår, säger Jens Harrysson, VD på Visit Blekinge AB.
Blekinge ska bli
bäst på värdskap
Digital värdskapsutbildning
- gå den du också!
Den digitala värdskapsutbildningen som vi drog igång förra året fortsätter under 2015.

Det är redan 800 som fått tillgång till utbildningen - anmäl dig du också - det kostar 100 kronor per licens.
När du gått utbildningen får du dessutom ett nyhetsbrev varje månad med tips och exempel på värdsskapssituationer att inspireras av.

För företagare som gått basprogrammet går det att komplettera med ett coachverktyg med ett antal iscensatta situationer att diskutera i arbetsgruppen för att utveckla värdskapet ytterligare.
Läs mer om värdskapsutbildningen
Blekinge är fantastiskt

Det vet vi alla. Varje gång någon säger det till oss blir vi stolta och sträcker på oss. Vi vill alla att fler ska komma hit och upptäcka det fantastiska Blekinge. Och vi vill alla ge dem ett varmt och hjärtligt välkomnande.

Det är vårt gemensamma mål oavsett om vi jobbar inom besöksnäringen eller är vanliga Blekingebor; vi vill att fler ska komma hit och känna sig välkomna. Det drar in mer pengar till Blekinge, ger fler arbetstillfällen och förbättrar bilden av Blekinge – formar bilden av det attraktiva Blekinge.

Kanske finns det funderingar om vem som gör vad inom besöksnäringen på regional nivå nu när Visit Blekinge är bildat. Så här der det ut:

VisitBlekinge AB
VisitBlekinges främsta roll är att sälja och marknadsföra länet utanför Blekinge tillsammans med aktörer inom besöksnäringen. Bolaget är alltså ett sälj- och marknadsbolag. Bolaget arbetar i enlighet med Strategi för besöksnäringen som i sin tur följer Blekingestrategin.

Region Blekinge
På Region Blekinge arbetar vi med att stödja utvecklingen av besöksnäringen i regionen. Målet är att Blekinges besöksnäring ska vara konkurrenskraftig med starka och hållbara produkter som gör Blekinge attraktivt i Sverige och utomlands.

Vi har en samordnande roll och är en tydlig representant för besöksnäringen i regionen gentemot andra regioner på nationell nivå och i internationella kontakter. Vår uppgift är att skapa mötesplatser och arenor för överföring av kunskap som besöksnäringen behöver för sin utveckling. Ett verktyg i arbetet är de regionala tillväxtmedlen som kan ges till projekt som utvecklar besöksnäringen i Blekinge. Vi på Region Blekinge gör också analyser av utvecklingen av besöksnäringen i regionen och sprider analyserna till näringen.

Apropå värdskapsutbildningen
Region Blekinge har också initierat en värdskapsutbildning (se artikeln intill). På Radio Blekinge nyligen hörde jag en intervju med en ”kändiskock” som besökte ett skolkök i Ronneby. Intervjun avslutades med att kocken berättade om hur väl mottagen han blev i Ronneby och Blekinge, från flygplatsen, i taxin, på hotellet och så vidare. Han var överväldigad av värdskapet.

Det är så det ska vara när allt fungerar.

Anna-Lena Cederström
Regiondirektör

Om du inte vill prenumerera på nyhetsbrev från Region Bleking kan du avregistrera dig här.
Är du inte prenumerant men vill ha våra nyhetsbrev? Anmäl dig här.