NYHETSBREV FRÅN REGION BLEKINGE | TORSDAG 11 JUNI 2015 | LÄS PÅ WEBBEN | SKICKA TILL EN VÄN
Upptäck Blekinge i sommar
Passa på att besöka Blekinges smultronställen
Blekinge är rikt på upplevelser för turister och besökare och har ett rikt kulturliv. Det visar undersökningen Attraktionsindex 2014 som vi lät göra förra året. För dig som vill uppleva Blekinge i stället för att ligga i hängmattan under sommaren följer här några tips på sommarutflykter du kan göra ensam, med dina gäster eller med familjen.

Turismen ökar i Sverige. Det gäller både långväga besök från utlandet och shoppingresor från våra grannländer. En förklaring är en svag krona som gör det billigt att handla och semestra i Sverige, och därmed dyrare för svenskar att åka utomlands.

Så, passa på i sommar att se dig om i ditt län. Här finns många härliga utflyktsmål som passar alla. Redaktionen har helt slumpmässigt, utan någon rangordning, sammanställt ett antal besöksmål som är väl värda ett besök. Fler förslag hittar du på www.visitblekinge.se eller på respektive kommuns turistsida, exempelvis www.visitronneby.se osv. Titta också på Länsstyrelsen Blekinges fantastiska utflyktsguide till Blekinges naturreservat.

De flesta resmål kan du ganska enkelt nå via kollektivtrafik. Att åka kollektivt är både skonsamt för miljön och billigt. Kolla Blekingetrafikens reseplanerare för förslag på avgångar med buss och tåg. Tidtabeller för båtturer i Blekinges underbara skärgård finns här.
Sölvesborg
Killebom - Sölvesborgs stadsfestival 1-5 juli
Killebom är festivalen för alla åldrar. Gratis. Bland huvudnumren i år:  Linda Pira och Timo Räisänen. Läs mer på www.solvesborg.se/killebom

Hälleviks tradjazzfestival – 6-9 augusti
Alla uppträdanden är gratis. Ett tjugotal band uppträder på fem scener. Läs mer: www.helleviktradjazzfestival.se
Olofström
Kvälleko i Nyteboda - 28 juli
NYTEBODA, vid Harry Martinsons födelsehem. Burleska visor. Visartisten Leif C Thuresson framför visor med absurditeter och en oväntad knorr. Läs mer på visitolofstrom.se

Cykla på banvallsleden
Sveriges längsta cykelled från Östersjön till Västerhav är 249,5 km lång. Du cyklar alltså mest på en led utan bilar och motorcyklar.
Läs mer på visitolofstrom.se
Karlshamn
Kreativum - Science Center för nyfikna!
För den nyfikne är Kreativum i Karlshamn väl värt ett besök – ett Science center för alla åldrar och ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. I MegaDomebiografen Kreanova bjuds det på filmupplevelser. Strax bredvid Kreativum ligger Exotisk Värld med exotiska djur som exempelvis surikaterna och små apor.
www.kreativum.se
www.exotiskvarld.se

Smideskurs hos Magnus Jönsson i Mörrum
Magnus Jönsson är en av de bästa smederna i Sverige och han är verksam i Blekinge. I hans stora smedja utanför Mörrum hålls kvällskursen för både nybörjare och för de som har viss erfarenhet sedan tidigare. visitkarlshamn.se
Ronneby
Historisk rundvandring på Karön
Spendera en eftermiddag på Karön i Ronneby skärgård och följ med på Ronneby folkteaters guidade historiska vandring på Karön, med musik och dramatiserade inslag. Läs mer på www.visitronneby.se, boka: www.ronnebyfolkteater.se.

Träffa älgarna på
Räntemåla gård

I norra delen av Ronneby, Eringsboda, ligger Räntemåla gård där hela familjen kan komma och träffa älgarna.
www.rantemala.nu

Besök Brunnsparken
Ta tåget till vackra Ronneby Brunnspark.  Caféer och matställen finns runt parken och varje söndag 9-15 hålls en välbesökt loppmarknad med massor av gamla prylar. www.visitronneby.se
Karlskrona
Ta en tur med skärgårdsbåtarna till någon av öarna i Karlskrona skärgård
Karlskrona skärgård rymmer många båtar och fler upplevelser exempelvis Vikingabyn Valshall, Brofästet Senoren, Säljö Udde och Aspö med Drottningsskärs kastell. Det går också att åka på en guidad rundtur i skärgården, se www.affarsverken.se, www.blekingetrafiken.se

Guidad tur på Kungsholms fort
Följ med på en unik tur till Kungsholms fort som sedan 1680 vaktat inloppet till Karlskrona. Fortet har haft stor militär betydelse för Karlskrona och Sverige och har varit bemannat i över 300 år. www.visitkarlskrona.se
Trevlig sommar!
Nyhetsbrevet tar sommarledigt
Vi tar inte semester riktigt än men gör ett uppehåll med våra nyhetsbrev till efter sommaren och återkommer i slutet av augusti.

Äldre nyhetsbrev finns tillgängliga på Region Blekinges webbplats.

Vi önskar alla en härlig badsommar i Blekinge!
Kultur och värdskap lyfter Blekinge

Kultur är temat för årets Blekingedag men också en grundplåt (eller pusselbit) för att lyfta Blekinge. Vi vill attrahera människor i och till vårt län, inte minst ungdomar. Viktiga vägar är kultur, musik och besöksnäring – och ett bra bemötande.

Vi har ett fantastiskt smörgårdsbord med allt från ett ”lätt och lagom”- lager över regionen till rejäla ”smörklickar” där förra veckan toppar med eventet Sweden Rock. Vilket fantastiskt event som sprider sig långt utanför både Blekinges och Sveriges gränser!

Det räcker dock inte med ett rikt utbud, ett bra bemötande är guld värt, till och med mer värt än vädret enligt undersökningar …

Vi i Blekinge är kända för ett gott värdskap. Tänk på det nästa gång du möter en besökare – oavsett om hen kommer från en annan del av Blekinge, Sverige eller världen – att denna person kan vare en möjlig återkommare eller inflyttare. Hur skulle du själv vilja bli bemött som turist eller nyinflyttande?

Vi kan göra skillnad och sätta Blekinge på kartan, en plats väl värd att besöka och upptäcka!

Ha en skön sommar!

Anna-Lena Cederström
Regiondirektör

Om du inte vill prenumerera på nyhetsbrev från Region Bleking kan du avregistrera dig här.
Är du inte prenumerant men vill ha våra nyhetsbrev? Anmäl dig här.